ПЕРАЧНИЦАТА „ТРОЙКА“ – OCCRP РАЗКРИВА ЕДНА ОТ НАЙ-МАЩАБНИТЕ СХЕМИ ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ В ИСТОРИЯТА

С помощта на един от най-големите течове на информация за банкови транзакции, Международният проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) разкри глобална схема за пране на пари в размер на 8,8 млрд. щатски долара, която е позволила на корумпирани политици и лица от организираната престъпност да перат тайно пари, да укриват данъци, да крият активи в чужбина и да извършват други незаконни дейности.

Преди това поредно разкритие, OCCRP изобличи две такива системи наречени „Руската перачница“ и „Азербайджанската перачница“. Последната схема, която разкриваме тази седмица, е Перачницата „Тройка“, създадена и управлявана от най-голямата руска частна инвестиционна банка и тясно свързана със сърцевината на управляващия елит на страната.

Схемата беше разкрита посредством голям масив банкови сделки и други документи, получени от OCCRP и литовския информационен сайт 15min.lt. Данните са събирани от различни източници и представляват едно от най-големите в историята разкрития на банкова информация, обхващащо повече от 1,3 милиона изтекли транзакции от 233,000 компании за общо над 300 милиарда евро.

За разлика от предходните „перачници“, този път OCCRP и неговите 21 журналистически партньори от цял ​​свят успяха да използват данните не само за да определят с точност бенефициентите на Перачницата „Тройка“, но и да разкрият кой я е създал и управлявал: “Тройка Диалог”, някога най-голямата частна инвестиционна банка на Русия.

bivol.bg/troikalaundromat-pres

ОФШОРКА НА ВАСИЛ E ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ НА ТОТОТО В МОЛДОВА

Подсъдимият за фалшифициране на документи българин Пламен Миланов представлява в Кишинев както National Lottery AD, така и Sopharma AD

Васил Божков – Черепа вече е водещ играч и в тото пазара на Република Молдова – негов човек ръководи водещата фирма-подпизпълнител на „Национална Лотария” на страната. Става дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в .

Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на „Национална лотария” на Република Молдова (НЛМ) през регистрирана в фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчва всяка неделя по телевизията на реалния властелин на – олигарх и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк.

bivol.bg/bozhkov-offshore-mold

ТАКСЍ БЕЗ ТА̀КСИ: КАК ГОЛЕМИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ МАСОВО УКРИВАТ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ

В списъка с разрешителните за таксиметрови услуги на сайта на Столична община има лица с по 200 – 300 и повече коли. Техните “услуги” се споделят от големите превозвачи ОКЕЙ СУПЕРТРАНС АД, РАДИО СВ ТАКСИ ООД, ЙЕЛОУ 333 АД и др. Резултатът е укрити осигуровки и данъци за милиони месечно, като системата работи от години заради грубо потъпкване на закона, което данъчните и общинските власти се правят, че не виждат.

За да стигне до този извод анализира информацията от официалния списък на издадените разрешения за таксиметров превоз на територията на Столична община, който се поддържа на основание чл. 24а, ал. 5 от Закона за автомобилните превози.

Резултатите са стряскащи. Така към края на февруари 2019 в София има 105 таксиметрови компании – превозвачи и 1488 шофьори на таксита с валидни лицензи, на които са регистрирани 5914 автомобила. Дори само този факт повдига въпросителни, защото няма икономическа логика да има средно по три коли на шофьор. Нормално е една кола да се експлоатира на смени от няколко водачи, а от списъка излиза точно обратното.

bivol.bg/sofia-taxis-without-t

ГРЪЦКИ СЪД ЗАБРАНИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ФАЛШИВАТА ИПОТЕКА ЗА . ЧСИ ТОТКО КОЛЕВ Е ЛИШЕН ОТ ПРАВА

Първоинстанционният съд в Атина е постановил на 30 януари т.г. обезпечителна мярка, с която забранява използването на морската ипотека за танкера БАДР. Мярката е по искане на либийската компания собственик на танкера, която твърди, че ипотеката е фалшифицирана. Същото твърди и нотариус Йоана Андреадаки до прокуратурата, разследването по която продължава. Междувременно стана известно, че ЧСИ Тотко Колев, който организира пиратското превземане на БАДР, е лишен от права от Дисциплинарната комисия на КЧСИ по искане на правосъдния министър заради груби нарушения на закона, но държавата мълчи и кой знае защо не се хвали с тази своя инициатива. Тотко Колев обжалва решението на ДК на КЧСИ.

Всички претенции на сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД, зад което стоят фирми свързани със скандалния адвокат Цветан Цанев и сметопочистващата фирма “Титан”, почиват на морска ипотека за 9 милиона евро, издадена в Атина, която носи подписа и печата на нотариус Андреадаки. Тази ипотека обаче е фалшифицирана, твърди Андреадаки, която е сезирала местната прокуратура.

bivol.bg/badr-fake-mortgage-co

КИБЕРИЗМАМНИЦИ СА ИЗПРАЛИ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ПРЕЗ

Израелецът Гал Барак арестуван в и немецът Уве Ленхоф са задържани като лидери на международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове. За разбиването на групата съобщи австрийската полиция Austrian Federal Crime Agency (Bundeskriminalamt BKA) на специална пресконференция днес, а по-рано за разкриването на схемата и арестите писа сайтът FinTelegram. води собствено разследване по случая и разполага с документи, според които огромни суми от незаконната дейност са преминали през сметки в Инвестбанк, отворени на името на фирми – пощенски кутии и офшорни компании.

Ударът срещу международната мрежа от финансови измамници и арестът на Барак обаче не станаха медийна новина в България. Нито , нито Прокуратурата, нито се похвалиха с успешната реализация срещу “Вълка от София”, както е известен израелецът Гал Барак, за която се знае още от началото на февруари. По данни на Биволъ той е освободен от ареста по здравословни причини и очаква екстрадиция в Австрия под домашен арест, което му дава възможност да зачисти следите от криминалната дейност.

Причините за тази дискретност вероятно се крият във факта, че Гал Барак се афишира на снимки с Бойко и главния равин в България Йосиф Саламон (на водещата снимка, взета от FinTelegram). Но едва ли е само това. България от години е известна като подходяща територия за измамни схеми от всякакъв калибър заради неефективните правоохранителни органи и възможността за изпиране на заграбените средства през банки със занижен контрол. Последният шумен скандал беше свързан с пране на пари от отново през . Схемата беше разкрита по настояване на американския посланик Рубин и както стана ясно, българското финансово разузнаване изобщо не е разбрало какво се случва, или по-лошо: знаело е и не е реагирало.

Новите разкрития от западни служби са пореден удар по репутацията на банковата ни система, в разгара на подготовката за стрес теста на ЕЦБ и афиширания оптимизъм на властта да бъдем приети в чакалнята на еврозоната. Но разкритията на австрийските и немските киберполицаи едва ли ще спрат дотук, тъй като бизнесът на Барак и неговите съдружници продължава успешно и в момента през други фирми и държави, установи проучване на Биволъ.

bivol.bg/boiler-rooms-gal-bara

ПОЛИЦАЙКАТА, ЗАБАТАЧИЛА РАЗСЛЕДВАНЕТО ЗА ОТРАВЯНЕТО НА ГЕБРЕВ, СТАНАЛА ЕКСПРЕСНО ПРОКУРОР ЕДНОВРЕМЕННО СЪС СЪПРУГА СИ

През юли 2018 г. в Стара Загора встъпват в длъжност трима нови младши прокурори Ивелина Косева, Мирела Василева и Лъчезар Иванов. Василева и Иванов са съпрузи и са атестирани от ВСС едновременно, което е изключително рядък случай в практиката на съдебната власт. И двамата (на водещата снимка) са били разследващи полицаи в СДВР, а Мирела Василева има една особена заслуга – именно тя е водила и довела до задънена улица първоначалното разследване на отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. По същото време шеф на СДВР е Младен Маринов, сегашният министър на вътрешните работи.

От полицай до прокурор… винаги двама, винаги.
Мирела Бончева Василева е родом от Казанлък, а Лъчезар Иванов от Русе. През 2015 г. двамата работят като разследващи полицаи в София. Василева е в сектор „Разследване на криминални престъпления“ на СДВР, а Иванов в сектор „Разследване“ при 08 РУ – СДВР. През 2016 г. двамата правят едновременен кариерен плонж от София в Стара Загора, където стават разследващи полицаи към ОД на МВР. Но изглежда, че разследващата двойка е планирала преместването в Стара Загора от по-рано, тъй като през 2014 г. те закупуват там апартамент.

bivol.bg/gebrev-novichok-vasil

АДВ. ЦВЕТАН ЦАНЕВ, КОЙТО СТОИ ЗАД ОТВЛИЧАНЕТО НА БАДР, Е ПРАЛ ВЕНЕЦУЕЛСКИТЕ ПАРИ ПРЕЗ ИНВЕСТБАНК

е банката, през която са минавали парите на , за които сигнализираха американските служби. Сметките са на името на адвокат Цветан , който е замесен в трафик на каптагон през 90-те, бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка и стои зад Булгаргеомин ДЗЗД, отвлякла либийския танкер . потвърди информацията от два независими източника от и от чужбина.

Цветан Цанев има тесни бизнес връзки с ръководството на Инвестбанк, които отдавна са осветени от . Тези връзки доказват, че Инвестбанк няма как да не е знаела за съмнителните сметки и операции.

Очевидно обаче Цанев и Инвестбанк се ползват с височайши протекции. Знак за това е, че и сега той не е задържан, а главният прокурор Сотир Цацаров дори се опита да оневини Инвестбанк, която е трябвало да сигнализира на ДАНС за съмнителните сметки.

През 2015 г. Биволъ и OCCRP участваха в мащабно международно разследване на IRPI/ANCIR за бизнеса с диаманти на италианската мафия в Южна Африка и Зимбабве. В него редом с мафиотския бос Антонино Месикати Витале се появяват като “европейски инвеститори” добре известни български лица – трафикантът на каптагон от времената на ДС Цветан Цанев и банкерката от Инвестбанк Димитрийка Андреева, представляваща “омански инвеститор”.

bivol.bg/tsanev-investbank-mad

РУСКИ ОЛИГАРХ ПОД САНКЦИИ – АКЦИОНЕР В КУПИЛАТА “БАНКА

Милиардерът Мегдет и дяловете му в компании-монополисти: от руските “Газпром” и ВТБ до унгарските OTP Group и MOL

Nr.52 от най-богатите руснаци по версията на сп. Forbes Russia Мегдет Рахимкулов е крупен акционер в унгарската OTP Group – собственик на „Банка ДСК“ в България. През март 2018 г. Националната Банка на забрани поглъщането на Bаncа Româneаscă от OTP заради спорни транзакции. Това не попречи на унгарците да купят в от френската Société Générale. През февруари 2019 г. те се разбраха с французите и за Mobiasbanca в . Регулаторите в и Кишинев игнорират факта, че топ акционер в е в санкционния списък на .

Считано от 30 януари 2018 г. бившият представител на „Газпром“ в , смятан за най-богат унгарец с лично състояние от $1,9 млрд. (по данни на Forbes.ru), е в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ наравно с още десетки олигарси около Кремъл.

Това е малко повече, отколкото на най-голямата към момента “Уникредит ” на италианската група S.p.A. Сделката не е срещнала никакви проблеми, тъй като още преди Нова година в клоновете на „Eкспресбанк“ служителите вече ползваха визитни картички с логото на „Банка ДСК“ / OTP Group, научи Биволъ.

bivol.bg/rahimkulov-dsk.html

МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ НА МОЛДОВА ИСКА „ДОВЕРИЕ“ В MOLDINDCONBANK

е одобрил продажбата на 64% акции на втората по активи банка в на българската „Доверие – обединен холдинг“ АД. Moldindconbank S.A. бе замесена в мащабни международни скандали, за които писа: пране на $22 млрд. пари от – т.нар.„Ландромат“ (Перачница) и източване на $1 млрд. – т.нар. „Кражба на века“. За по-малко от седмица е издаден ключовият документ за реализиране на сделката, а купувачът е приет в молдовския парламент. Бързането е предизборно, смята икономистът Татяна Ларюшина.

Както писа миналата седмица „Биволъ“, собственикът на “Софарма АД” (Sopharma Pharmaceuticals) Огнян Донев и издателят на “Дарик Радио” (осветлен като агент “Карак” на бившата Държавна Сигурност) Радосвет стават топ банкери в Кишинев. Съвместната им компания „Доверие – обединен холдинг“ АД (DOVERIE UNITED-HOLDING AD) купува 63,9% акции в молдовската Moldindconbank S.A. (MICB) стана ясно на 22 януари 2019 г.

bivol.bg/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0

В САЩ Е ЗАВЕДЕН ИСК СРЕЩУ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ЦЕКО МИНЕВ, ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ И БНБ ЗА КРАЖБА НА 65 МИЛИОНА ДОЛАРА

На 27 ноември 2018 г. в окръжния съд в щата Ню Йорк е заведен иск от фирмите Рудерсдал, Ол Сийз Пропърти 2, Асет Мениджмънт и адв. Захари Томов срещу няколко физически и юридически лица, които ищците обвиняват в кражбата на 65 милиона долара от сметка на КТБ. Сред тях са банкерите Цеко и Ивайло , мажоритарни акционери в , депутатът Делян Пеевски, квесторът на Станислав , , и няколко фирми, свързвани с .

Исковата молба внесена от адвоката на ищците Силвия Ролински е изключително подробна и се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) който преследва лица и организации, използващи средства, придобити чрез рекет и корупционни действия. Законът предвижда изключително строги наказания и по него са осъдени голяма част от мафиотските “семейства” в . Счита се, че е един от най-ефективните инструменти за борба с организираната престъпност.

bivol.bg/rico-peevski-ceko-iva

ПАК ЗАПОРИРАТ СМЕТКИ НА ЗАРАДИ ИЗМАМА В ЗА 22 МИЛИОНА ЕВРО

Частен съдебен изпълнител отново иска запор на сметките на ПИБ, след като банката загуби окончателно дело във ВКС. ПИБ трябва да преведе на румънското Министерство на земеделието 22 милиона евро банкова гаранция, която дължи като обезпечение по сделка за храни за бедните. Сделката е скандално известна като най-голямата еднократна кражба на еврофондове, осъществена със съучастието на банката.

На 28.01.2019 излезе решение 340 на , с което се отхвърлят претенциите на ПИБ срещу изпълнителен иск от Министерството на земеделието на Румъния, потвърден от Апелативен съд – София през 2016 г. Предишният запор на сметките на ПИБ се случи в края на 2016 г., но банката успя да спре изпълнението като обжалва във ВКС. Сега последният шанс на ПИБ е да отмени самата причина за иска в съда в Букурещ, където делото ще се гледа идния понеделник.

Шансовете гаранцията да падне обаче не са големи, сочат документите по казуса, с които се запозна. Сайтът ни следи от години този скандал, с който се занимават също и Румънската антикорупционна прокуратура.

bivol.bg/pib-zapor-apia-2.html

BOMBARDIER И “ДЖИ ПИ ГРУП” СПЕЧЕЛИХА ЖП-ТЪРГ ЗА БЛИЗО 200 МИЛИОНА С ИЗМАМА

Консорциум между дъщерни дружества на канадския технологичен и машиностроителен гигант Bombardier и свързваната с Валентин Златев компания “Джи Пи Груп” спечели обществената поръчка на Националната компания “Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/ за рехабилитация на линия “Пловдив-Бургас” за 195 424 175,00 лв. без ДДС. В документацията си консорциумът обаче е посочил невярна информация – несъществуващи референции, което би го дисквалифицирало. НКЖИ е знаела за това, но си е затворила очите, вместо да извърши една елементарна проверка.

Вън от обществени поръчки, ама друг път
През месец октомври 2018 година Джи Пи Груп обяви „доброволен отказ“ от договорите за тунел “Железница” (който е на стойност 185 млн. лв. без ДДС), магистрала “Струма” и за релсовият път на трамвай №5 в София. Това се случи след изявлението на премиера Бойко Борисов, че компанията трябва да бъде извадена от всички проекти с европейско и държавно финансиране.

Макар, че нарушава законовите норми, решението на беше обосновано със започналите разследвания срещу строителната компания, след публикациите на Биволъ за разследваната от медията голяма корупция по усвояването на обществени поръчки за стотици милиони евро, средства от проекти, финансирани от . Скандалът освети данни за подкупи и манипулации на обществените поръчки от консултантски фирми, свръзани с “Джи Пи Груп” (тук и тук). Няколко дни преди разпореждането на Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата е запорирала сметки за около 14 млн. евро на лица, свързани с „Джи Пи Груп”. По-късно бяха повдигнати обвинения на акционера на „Джи Пи Груп” Георги Василев, баджанак на наркотрафиканта Таки.

bivol.bg/bombardier-gpgroup-nk

ПРОКУРАТУРАТА “ИЗПРА” ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА НА ГИНКА ЗА 200 МИЛИОНА ЕВРО ЗАРАДИ ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Известната бизнес дама Гинка Върбакова действително е представила в ДКЕВР фалшива банкова гаранция за 200 милиона евро, за да получи фирмата “Риъл Стейтс” лиценз за производител на ток. Гаранцията обаче е частен документ и давността за незаконната му употреба е 5 години, които са изтекли. Ето защо СГП е прекратила преписката по сигнал на Биволъ на 10 декември 2018 г.

Освен това Гинка и фирмата не били получили облага от издаването на лиценза, счита прокурор М. Димитрова и така отхвърля и хипотезата за деяние по Чл. 212 “документна измама”, упомената в сигнала.

Любопитно е, че прокуратурата е прекратила преписката без дори да дочака отговор от на запитването за правна помощ, с което да се установи дали фирмата DEANFIELD SOLUTIONS е банка или не. Официални данни за такава банкова институция няма. Самата фирма е спяща, като сред нейните управители личи името на Роберто Понтиджиа, арестуван в Италия за финансови измами по искане на… българската прокуратура – установи по-рано разследване на .

bivol.bg/ginka-dkevr-prokuratu

: “ДА УДАРИМ ЕДНО РАМО НА ИВАН ДА СТРОИ… РАЗБРАЛИ СМЕ СЕ”

Запис на разговор между директор в АПИ и неизвестна дама от Автомагистрали ЕАД разкрива схемата и механизма, по които ще се усвояват парите за Автомагистрала Хемус – чрез непрозрачни възлагания на фирми, без обществени поръчки, но на “наши хора”, на които влиятелни лица “дават едно рамо”. Тази схема работи и в момента на обектите, поддържани от Автомагистрали ЕАД, а в АПИ са напълно наясно какво става.

В края на миналата година АПИ сключи договор с Автомагистрали ЕАД за 1 124 880 000 лв. без ДДС за строежа на 124 км. от Автомагистрала “Хемус”. Държавната фирма няма право да наема подизпълнители, но обяви, че ще наема хора и техника, за този огромен инфраструктурен проект.

Това повдигна съмнения, че ресурсите за строежа ще бъдат наети от близки до властта фирми. Излезе и публична информация, че изпълнителният директор на Автомагистрали ЕАД Стоян Беличев е близък до Гинка Върбакова.

Подозренията за непрозрачно усвояване на парите за Хемус се потвърждават от чутото в записа. В него става дума за някакъв Иван, който вече строи “пилотно” на обект на Мало Бучино. Обектът е възложен от АПИ на Автомагистрали ЕАД.

На Иван трябва да му се даде едно рамо, защото се старае и “дава всичко от себе си”. Става ясно, че ако мине добре пилотният проект и Бойко Борисов успее да му резне лентата преди изборите, Иван го очакват големи дела.

В разговора става дума и за други лица с дебели “генералски” връзки, които познават Иван и ще помагат. Обговаря се също изпълнителният директор на АПИ Стоян Беличев и връзките му с Гинка Върбакова.

Разговорът е записан случайно от шофьор, позвънил в Агенция “Пътна инфраструктура” на номер 02 9173 376, който според указателя на АПИ е на инж. Михаил Рашков, директор “Поддържане на пътната инфраструктура”. Изглежда, че поради грешна манипулация на централата, вместо да се отговори на позвъняването, то е оставено на прослушване.

bivol.bg/api-avtomagistrali.ht

ШВЕДИ С КРИМИНАЛНО МИНАЛО УЧАТ МЕДИЦИНА У НАС БЕЗ ДИПЛОМИ

В Медицински университет се обучават за доктори, зъболекари и фармацевти криминално проявени шведски граждани с близкоизточен произход, които са записани съмнителни документи за завършено средно образование, установи разследване на с помощ от колеги от шведската телевизия . Схемата със записването срещу солидни суми продължава да работи дори след като Специализираната прокуратура разкри през януари 2018 г. организирана престъпна група в Медицинската академия и я обяви за заплаха за националната сигурност.

Студентите със шведско гражданство Шахаб Шагдадзаей (Shahab Shahdadzaei), Джамал Балучи (Jamal Baluchi), Ахмад Шахим Хома (Ahmed Shahim Homa), Блерта Авдиу (Blerta Avdiu), Башким Музаки (Bashkim Muzaqi), Илир Музаки (Ilir Muzaqi), Даниел Даштипур (Daniel Dashtipour), Зияд Тарек Ахмад (Ziyad Taregh Ahmad), Бастрет Зергова (Bastret Zegrova) и Аднан Марван Абдула Аднан (Adnan Marwan Abdullah Adnan) се обучават за лекари, зъболекари и фармацевти в Медицински университет . Платеното обучение на английски език там струва 8000 евро на година.

Всички те са от неголемия шведски град Бурос (Borås), където са завършили някак средно образование с нисък успех, който няма как да ги квалифицира да учат медицина. Младите шведи гравитират в криминални среди и част от тях са оставили по-малко или повече сериозен отпечатък в шведските криминални хроники и съдебни досиета. В групата има лица разследвани и съдени за притежаване на наркотици, сбивания, кражби, финансови измами и дори за убийства.

В всичко това не пречи на лица с подобен бекграунд да си платят и да се запишат студенти в Медицински университет. От документите, с които Биволъ разполага, може да се направи обосновано заключение, че в Медицинския университет продължава да действа схема за прием на чуждестранни кандидат-студенти, които са с нередовни и неотговарящи на изискванията документи за прием, с подправени или фалшифицирани дипломи за средно образование, или с дипломи без оценки по биология и химия.

bivol.bg/mu-students-sweden.ht

БИВОЛЪ СПЕЧЕЛИ ВАЖНО ДЕЛО ПО GDPR

Комисията за защита на личните данни е отхвърлила жалба на гражданин срещу за разкриване на лични данни, заведено с позоваване на Регламент 2016/679 или .

Преписката е образувана по жалба на Л. Л. П. срещу „Бивол” ЕООД., в която тя твърди, че “всеки един потребител на интернет посредством интернет сайта на Бивол, а именно www.bivol.bg, може да получи богата информация относно това какви фирми има, с какво ЕИК са регистрирани, включително и промените, които са направени в тях. Освен това, в същия сайт има информация за това дали е имала сметки в „Корпоративна търговска банка” АД и какви средства е имала в сметки в тази банка.”

Комисията констатира очевидното. Данните в търсачката на Биволъ, която е копие на Търговския регистър, не нарушават ЗЗЛД и Регламент 2016/679 – прочутия GDPR – защото се отнасят до орган на управление на юридическо лице.

Комисията не е открила в сайта ни информацията за сметки в . Такава има, но тя също е копие от официалните публикации на Фонда за гарантиране на влоговете след вдигането на банковата тайна от парламента.

Ето защо КЗЛД решава, че жалбата срещу Биволъ е несъстоятелна. Но пък санкционира Столичен общински съвет с “официално предупреждение” за публикуването на ЕГН на жалбоподателя.

bivol.bg/bivol-kzld-gdpr.html

КАК СЕ ДОИ ЕВРОПЕЙСКАТА КРАВА: ФАЛШИВИ СЪТРУДНИЦИ НА НЕ ЧАК ДОТАМ АКТИВЕН ЕВРОДЕПУТАТ

Българският евродепутат Николай (от групата на Европейските консерватори и реформисти, ЕКР) има доста сътрудници, но повечето от тях едва ли биха могли да обяснят какво точно правят за подпомагане на твърде скромните му дейности.

Наскоро бяха разкрити фалшиви трудови договори свързани с френските депутати Марин Льо Пен и Жан-Люк Меланшон. Но, както показват документи за парламентарните служители на Бареков, твърде вероятно е подобна практика да е доста по-широко разпространена в Европейския парламент (ЕП).

Според проучването „Мепранкинг“ (Mepranking) Бареков е един от най-малко активните членове на ЕП.

Лично видях имейл от евродепутата Джули Гърлинг, с който тя информира Бареков, че поема от него позицията докладчик в сянка на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните от името на групата на ЕКР, заради, както казва тя, „липса на участие до момента в срещите на Комисията в сянка“. (В последствие Гърлинг премина към групата на ЕНП.)

Бареков е бивш телевизионен журналист, който през 2014 г. основа популистката политическата партия България без цензура. Партията участва в изборите за ЕП през 2014 г. в коалиция с националистическата ВМРО-БНД, и спечели две места. Бареков и политикът от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки са свързани с евроскептичното крило на ЕКР, чиито членове са британските Тори и популистката партия Право и Справедливост (ПиС) на Ярослав Качински.

В предизборната си кампания през 2014 г. Бареков имаше на разположение предостатъчно финансови средства. Той е единственият български политик, чието име се споменава в обвинението срещу фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Подобно на банката, и неговата партия България без цензура вече не съществува. Бареков обаче продължава да храни амбиции да спечели нов мандат на евродепутат на изборите за Европейски парламент, като евентуално ще води кампанията си заедно с крайнодесния лидер на партия Атака Волен Сидеров.

bivol.bg/barekov-eu-cow.html

AДВОКАТЪТ НА ПЕЕВСКИ Е СОБСТВЕНИК НА КЛЮЧОВИ ОФШОРКИ

започва да разкрива и публикува без цензура тайните в Панамските документи

Най-близкият адвокат на Делян Александър е крайният бенефициент на офшорката “Виафот” (Viafot Ltd.), регистрирана на Британските вирджински острови. Това показват данни от Панамските документи, до които журналисти от Биволъ получиха достъп по споразумение с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и Зюддойче цайтунг.

“Виафот” е собственик на българската фирма “Виафот Инвестмънт България”, която от две години прави опити да превземе русенския оръжеен завод с целия инструментариум на държавата. Собственикът на “Дунарит” Емилиян се оплака в телевизионно интервю, че след като се е съгласил да влезе в собствеността на завода, срещу него се е стоварила цяла репресивна машина в лицето на прокуратурата и . Срещу бизнесмена и сина му е имало и опит за физическо покушение.

Собствеността на “Дунарит” се свързва с бившия собственик на банката КТБ Цветан Василев, а “Виафот” с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски. Двамата бяха близки до 2014 г., когато между тях настъпи конфликт, за разпределението на капиталите и активите на банката, довел до краха на КТБ. Последва преразпределение на активите, повече приличащо на разграбване. Оръжейният завод “Дунарит”, който е печеливш, остана в сферата на влияние на Василев, а домогванията срещу него са логично продължение на войната за наследството на КТБ, в която фирмите, свързвани с Пеевски, имат пълна подкрепа от държавата.

Депутатът Делян Пеевски е считан от анализаторите за видимия символ и еманация на “дълбоката държава” в – като фронтмен на бивши офицери от Държавна сигурност, близки до и , но контролиращи всички активни политически субекти. Тази задкулисна мрежа от комунистически ченгета управлява трайно политическите, икономически и обществени процеси в годините на “прехода” и практически контролира огромен по размери бизнес. Събитията, свързани с него се отличават с бруталност и нагло пренебрегване на закони и правила. Пеевски е етикиран като “детето – чудо”, след като има необяснимо звездна кариера и бизнес от 2001 г. насам. Тогава той изгря на политическия небосклон когато още като младеж със средно образование изведнъж оглави Пристанище и стана политически секретар на Министъра на транспорта Пламен Петров, известен с “оная снимка” по време на правителството на . Последва магистратска, депутатска и министерска кариери, без нужния ценз и биография. От 2007 г. Делян Пеевски се превърна в явния собственик, контрольор и монополизатор на медийния пазар в , финансиран с неограничени средства от фалиралата и лично от Цветан .

Наречен от списание “Шпигел” “Айсберг на корупцията” в България, Делян Пеевски продължава да разширява своята бизнес империя и политическо влияние, независимо от конюнктурната ситуация.

bivol.bg/panama-papers-viafot.

ЛЪЖИ И ГУЗНО МЪЛЧАНИЕ НА ЗА

Само за 24 часа началникът на ГД ГП Светлан смени версията си за действията на граничния наряд от ГКПП Пристанище , свързани с инцидента с танкера БАДР. Във вторник 15.01.2019 той твърдеше, че не са извършвани нарушения по време на въвода във владение на новият собственик на танкера БАДР/БДИН. На следващия ден вече казваше, че въвод във владение изобщо е нямало. Тази откровена и документирана лъжа обаче е само част от мръсното бельо, което МВР крие по този скандал.

В сряда 16.01.2019 г-н Кичиков вече твърди по време на пресконференция, че въвод в собственост не е извършван, не е присъствал и граничният наряд е спазил процедурите по извършване на изходна гранична контрола и вътрешната проверка по случая не е констатирала извършени нарушения.

Официалната позиция на либийската компания собственик на танкера застава напълно зад нотариалното заверените показания на капитана и писмените свидетелства на екипажа за присъствието и употребата на сила от служители на ГП и на нелицинзираното охранително дружество “Башев Секюрити”, огласени от още на 31 декември 2018.

Но освен лъжата на Кичиков, която е документирана, другите действия и изявления на МВР също будят недоумение и подозрения, че се прикриват още безобразия. Някои от нарушенията се откриват просто при по-внимателен прочит на официалните изявления и сравняването им със законите и инструкциите.

bivol.bg/badr-mvr-lies.html

МВР ПРОВЕРЯВА ЛОНГОЧЕВ. КАПИТАНЪТ НА БАДР ОПИТАЛ ДА ИЗБЯГА КЪМ ОДЕСА

Александър , разпознат от либийския капитан на кораба като един от гардовете на “Башев Секюрити Тийм”, превзели танкера на 21 декември, се явява служител на МВР от 2003 г. Министерството извършва проверка на изнесените данни, че той е участвал в акцията срещу кораба, квалифицирана от либийската държава като “пиратска”.

Освен това фирмата “Башев Секюрити Тийм” няма лиценз за охранителна дейност – уточняват от . Няма и издадени разрешителни за носене на оръжие на нейни служители – твърди пресцентъра на в отговор на въпроси, зададени от .

Същевременно показанията на либийския капитан и на екипажа са, че на кораба са се качили въоръжени мъже с униформи на същата охранителната фирма, заплашвали са и са малтретирали екипажа и капитана и са ги принудили насилствено да напуснат кораба. Те действали съвместно с официалните полицаи от Гранична полиция и служител на Морска администрация.

Въпреки липсата на лиценз, гардовете на “Башев Секюрити”, фирма свързана с известния бандит с прякор “Ториното”, парадират открито във Facebook с коли облепени със стикери на незаконната им компания, както и с оръжия, за които се иска разрешително. Такъв е пистолетът “Глок”, който един от гардовете размахва на снимката.

bivol.bg/badr-longochev-prover

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.