РАЗОРАНАТА ДЮНА НА „СМОКИНЯ“ СЕ ОКАЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ ЗА 16 ЛЕВА НА ДЕКАР

Шестнадесет лева за 1000 кв. м. на плажа , това е цената платена от Пламен Иванов през 2000 г. за имота, станал печално известен миналия уикенд като разорана от багери дюна. Това става ясно от проверки на в Кадастъра и Имотния регистър.

Сегашният собственик Иван Нончев, който беше обвинен от прокуратурата за унищожаването на дюната е броил през миналия февруари 5000 лв. за 683 кв.м. от същия имот. Останалите 317 кв.м. от имота, прилежащи към плажа, вече са изключителна държавна собственост. От наличните вписвания в Имотния регистър не става ясно кога са отчуждени.

Пламен Иванов е изкупил в края на 90-те и началото на милениума голямо количество имоти в района на в местностите „Буджака“ и „Каваци“ от местни хора, които впоследствие е препродал, показва имотната му партида. Сделките му обаче изглежда систематично са изповядвани на нереално ниски, симулативни цени.

Статутът на земята е останал същия през годините – земеделски земя, а новият собственик Иван Нончев е поставил на нея каравана. Според прокуратурата той е поръчал изравняването на дюната на двама души, за което заплатил 1000 лв. Той самият отрича.

Биволъ изследва и съседните терени, които се намират върху дюни. Част от тях са изключителна държавна собственост, но има и такива, които са частни и дори са се сдобили със статут на терени за застрояване. Всичко това говори, че скандали с дюните там ще има докато багер ги заличи или държавата ги изкупи.

Отчуждаването на дюните в полза на държавата беше обещано преди години от министър Лиляна Павлова, след поредица от скандали с тяхното унищожаване от предприемачи, близки до властта. Най-гръмкият от тях стана известен като „Дюнигейт“ след като преди 6 години Биволъ доказа, че Министерството на земеделието е раздавало на безценица дюните като земеделски земи на приближени до властта бизнесмени.

Схемата е патент на скандалния архитект Калин Тихолов, приближен до Доган и Йордан Цонев който участва и в други схеми за заграбване на ценни земи по крайбрежието и в частност в Парк Странджа.

Резултат от скандала Дюнигейт беше приемането на закон, според който дюните трябва да се картират и обявят в специализирани кадастрални карти, след което да се одържавят. Специализираните карти така и не са готови в цялост шест години по-късно и не е тръгнала нито една процедура по отчуждаване.

Междувременно почти всяка година избухва нов скандал с унищожени дюни, като собствениците бързат да ги заравнят, застроят и поставят държавата пред свършен факт. От своя страна властта никак не бърза да ги възпре и дори ги подпомага с бездействието си.

bivol.bg/duna-smokinya.html

НЕ ПИРАТИ, А КОРСАРИ: KОЙ ОТВЛЕЧЕ ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР БАДР?

Покрай скандала с пиратското отвличане на либийския танкер се оформи показателен медиен консенсус: имената и историята на лицата, стоящи зад сдружението „Булгаргеомин Лтд.“ не се споменават по никакъв повод. Като „опорна точка“ се извежда справедливото възстановяване на стар либийски дълг към уважавана българска фирма. Дори не става ясно коя е фирмата.

Реалността обаче е съвсем друга, въпреки старанието както на медиите, така и на държавни лица, да легитимират едно неюридическо лице. Защото сдружението „Булгаргеомин Лтд.“, което получи танкера с помощта на ЧСИ и въпреки решенията на българския съд, е именно такова неюридическо лице, а не фирма или търговско дружество.

Този правен статут е важен, както личи от решението на ВКС, подчертаващо, че Булгаргеомин Лтд. е неправосубектно и не може да се явява като ищец по „морски иск“.

Съдът отива и по-далеч, като коментира, че „с използването на фирмено наименование с две абревиатури Лтд. и „ДЗЗД“ / не само се създава заблуждението за наличие на юридическо лице по смисъла на чл. 63, ал. 3 ТЗ, но и с употребата на първото чуждоезично съкратено означение само се задълбочава неяснотата относно неговия вид -дали то е дружество с ограничена отговорност /ООД/, акционерно д-во /АД/ или дори командитно дружество /КД/.“

По този завоалиран начин на практика се казва, че някакви тарикати се опитват да се представят за това, което не са. Но кои са те?

bivol.bg/badr-ds-canev.html

ПИРАТСКА АКЦИЯ СРЕЩУ ЛИБИЙСКИ ТАНКЕР В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ

Преди броени дни, в навечерието на Коледа, към либийски танкер, закотвен в Бургаския залив, се приближава патрулен катер на Гранична полиция. В него има въоръжени полицаи, охранители и цивилни лица. След разпореждане от граничните, либийците се подчиняват на заповедта да допуснат полицаите на борд. По стълбата обаче се качва група от около 30 лица, въоръжени с различни оръжия, сред които и униформени служители на „Гранична полиция“, както и един инспектор от „Морска администрация“ . Мутрите с тях се ползват със специално внимание и видими привилегии от страна на държавните служители, разказват от екипажа. Капитанът, помощниците му и моряците са заплашвани, псувани, удряни и насилствено свалени от кораба. По техните показания, въоръжените с огнестрелно оръжие мъже са се държали като нападатели – демонстративно агресивно и грубо. Те буквално са окупирали кораба и са предупредили всички, че нямат право да се обаждат никому по телефоните си, заплашвайки ги с насочени дула. Всички от BADR са свалени на брега под строй и репатрирани от България. 62 000 тонният танкер напуска българските териториални води под панамски флаг, със сменено име на BDIN и с украинско командване на 27 декември.

Дали става дума за смяна на екипажа след банален търговски спор или за безпрецедентно, може да се каже пиратско, отвличане на огромен кораб в териториалните води на ? Разследването на установи, че зад акцията стоят изключително съмнителни от правна гледна точка действия на ЧСИ и на български институции, в полза на лица, свързани с италианската мафия, и сметопочистващата фирма . Установихме безспорни факти, че последните са използвали фалшифицирани документи, за да сменят собствеността на кораба по престъпен начин.

bivol.bg/badr-mafia-burgas.htm

OCCRP : Данске Банк - Главно действащо лице за 2018 година на организираната престъпност и корупцията

Скандалът с прането на пари на стойност 230 милиарда евро класира () пред рекордните 22-ма други кандидати за спечелване на Наградата за главно корумпирано действащо лице за 2018 г. на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, .

През последните седем години неправителствената медийна организация удостоява отделна личност или институция, които са направили най-много през предходните 12 месеца за насърчаване на организираната престъпност и корупцията по света.

„Данске Банк е достоен носител на тази награда. Тя подчертава ролята на сектора на „престъпните услуги“ за подпомагане на международната корупция и престъпността ”, заяви съоснователят и редактор на OCCRP Дрю Съливан. Терминът „престъпни услуги“ се отнася до банки, адвокатски кантори, регистриращи фирми, счетоводители и други, които помагат на престъпници и корумпирани служители да укрият активите си и узаконят дейностите си.

„През последните 20 години те глобализираха организираната престъпност и автокрацията и помогнаха на всички – от мексиканските наркокартели през руския президент Владимир до терористи, тирани и почти всяка една глобална заплаха,“ каза той. Съливан беше един от деветте съдии, които извършиха окончателния подбор. Номинациите бяха направени от журналисти и от обществеността.

Финалисти за наградата, чиято цел е да идентифицира най-влиятелните измамници в света:

• Руският президент Владимир Путин, бивша „Личност на годината“ на OCCRP;

• Унгарският президент Виктор Орбан, който работи за личното си обогатяване и това на близките до него, докато предприема драконовски мерки срещу мигрантите и отдалечава страната си от демокрацията;

• Саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман, замесен в смъртта и разчленяването на американския журналист Джамал Хашоги, както и в хвърлянето на дисиденти в затвора и изнудване и измъчване на конкуренти;

• Американският президент Доналд Тръмп, чиято благотворителна фондация, семеен бизнес и президентска кампания са предмет на множество разследвания;

В крайна сметка журито на OCCRP избра Данске банк заради ролята на естонския й клон, който през последното десетилетие е направил възможно изпирането на милиарди долари. Вестник „Гардиън“ описва най-новия скандал като „включващ 32 валути, компании от Кипър, Британските Вирджински острови и Сейшелите“.

При тази операция, милиарди долари са преминали през естонския клон на Данске от Азербайджан до офшорни компании, високопоставени служители и дори европейски политици, които хвалят режима в Баку, въпреки че репортаж на OCCRP разкри хронични нарушения на правата на човека от страна на управлението на страната.

bivol.bg/occrp-poy-2018-danske

Израелци съдят във след като съд, синдици и фирми от обръчите на и съсипаха бизнеса им

Собствениците на „Витоша Ризорт 2000“ Моти Рамот и Рами Леви са завели арбитражен иск срещу българската държава в Международния център за решаване на инвеститорски спорове към Световната Банка () във Вашингтон. Съобщението за регистрация на производството е публикувано на 27 декември 2018.

По неофициална информация на , искът е за над 100 милиона лева. Израелските инвеститори са го завели срещу България, след като още през 2016 г. алармираха в интервю за Биволъ, че са жертва на нагла атака от близки до властта фирми и бизнесът им е заграбен чрез нарочни дела за несъстоятелност, подобни на тези в скандала .

Двамата израелци придобиват „Витоша Ризорт 2000“ през 2007 г. и инвестират чрез компанията в луксозен жилищен комплекс в кв. Симеоново, в полите на . Те възлагат строителството на фирмата . Комплексът е построен, но „Ултрастрой“ предявява претенции за доплащане. „Витоша Ризорт 2000“ отказва, като от своя страна има претенции за качеството на строежа. Вместо спорът между страните да бъде решен по реда на търговските спорове, уреден в ГПК, строителят „Ултрастрой“ инициира евтино производство по несъстоятелност срещу “Витоша Ризорт 2000”.

В процеса съдът буквално „опрасква“ израелците, като не признава инвестицията им за валидно вземане, а допуска само претенциите на „Ултрастрой“.

По искане на „Ултрастрой“ е назначена за синдик Христина Стамова. От началото на 2017 г. тя разпродава апартаментите в комплекса по 500-600 евро на кв.м., което е три пъти по-евтино от текущите цени в района. Проверка на Биволъ в Имотния регистър установи, че сред купувачите на апартаменти и гаражи в комплекса са фирми, близки до , знакови фигури като съпругата на Марио Николов – Марияна и… самата Христина Стамова.

Същата Христина Стамова беше поставена за квестор на , след нейното спиране и поставянето й под специален надзор, преди обявяването й в несъстоятелност. Тогава именно започнаха и прословутите цесии на депозити, с които започна стапянето на голяма част от дължимите кредити, а това даде възможност на определени фирми да се “изчистят” от дългогодишната си задлъжнялост към КТБ. Както е известно квесторите на КТБ не използваха мониторинговия период от 3 месеца, за да спасят банката, а точно обратното, доведоха я до очаквания фалит. Самият бивш шеф и собственик на КТБ Цветан заяви, че фалитът на банката е осъществен по типичен гангстерски маниер с политически средства. Публично известно е, че в развихрилата се война между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски, контролът над КТБ бе спечелен с помощта на съдебната власт изцяло от Пеевски.

Христина Стамова след това бе прехвърлена като квестор на ТБ “Виктория” и бе обвинена от служители на банката, че има източване, чрез подставени консултатнтски фирми и адвокати.

bivol.bg/belvedere-2-icsid.htm

все още няма готовност за визовата система на

Въпреки оптимистичните заявления на българските власти, че сме технически изцяло готови за влизане в Шенгенското пространство, реалността е друга, сочат официални отговори на МВнР на въпроси по ЗДОИ. И до момента България няма готовност да издава шенгенски визи, тъй като няма изградена пълноценна връзка с шенгенската визова система Visa Code Plus. Все още няма обявена обществена поръчка за интеграция със системата, а първите тестове за реален трансфер на данни са предвидени неизвестно за кога през 2019 г.

Това значи, че дори утре да ни приемат в Шенген, технически няма да можем да издаваме шенгенски визи поне в следващите шест месеца. В момента България може само да проверява дали шенгенските визи издадени от други държави са валидни, чрез така наречения пасивен достъп, наличен на граничните пунктове и в МВР. Но тъй като нямаме право да пишем в системата, не можем да издаваме визи, които да са разпознаваеми от другите държави – членки.

За да бъде допусната в шенгенската зона, страната ни трябва да има работеща връзка с три информационни системи: SIS (ШИС) за издирвани лица, Vis Mail 2 или Visa Code Plus за издаване на шенгенски визи и Eurodac за проверки на пръстови отпечатъци от лицата, търсещи убежище в страните членки. От трите системи в момента единствено SIS работи реално и то с някои условности.

bivol.bg/visa-code-plus-bulgar

Георгиус е продал дяловете си в на Августа , а не на Марк

Твърдението на Марк Жирардели, че през 2016 г. е купил офшорката Т.А.К. Сървисиз, която е мажоритарен собственик на концесионера на зона „Юлен“ АД, не намира документално потвърждение, установи проверка на . Наистина има промяна във веригата на собствеността, но там не фигурира Жирардели, а краен собственик в момента се явява лицето Августа Пападополу.

Последният документ за компанията от Британските вирджински острови Т.А.К. Сървисиз е внесен в Търговския регистър заедно с ГФО на Юлен за 2017 г. Той е датиран от 1 юни 2018 г. На него пише, че всички 10 000 акции на Т.А.К. Сървисиз са собственост на регистрираната в Кипър Duc Nominees.

bivol.bg/georgius-augusta-yule

пусна на скандален търг последните си обработваеми земи

Oбщината се готви да прежали 300 - 400 000 лв. в полза на оръжейни търговци

В последното заседание на ОС Видин от 21.11.2018 г. е заложено предложение от зам. кмета Цветан (бивш областен управител от ГЕРБ) за продажба на 40 имота – обработваема земеделска земя, за сумата от 987 615 лв. – първоначална цена на търга. Оценката е с около 40% по-ниска от текущите цени в района, а купувачът е предизвестен – фирма на оръжейните търговци „Йотов и син“.

Земите са с обща площ над 1126 декара и представляват близо 15% от недвижимото имущество на общината. Това са практически всички обработваеми площи на нейна територия. Аргументи за продажбата не са посочени. Общината няма просрочени задължения и подобна продажба дори не е заложена в плана за 2018г, като заложените параметри в този план са за продажба на земи на стойност 90 000 лева, над 10 пъти по-малко от предложената сделка.

От протокола на заседанието на ОС Видин става ясно, че част от общинските съветници се противопоставят на това предложение. Против са и представители на местните земеделци, обработващи именно тези земи. Милионната сделка обаче е подкрепена от представителите на Реформаторския блок, ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуват заедно „ЗА”. След това ОС възлага на кмета на Видин изготвянето на тръжната процедура и провеждане на търг за продажба на обработваемата земеделска земя на видинчани.

bivol.bg/vidin-turg-obshtinska

Властта в схемата за кражби от обществени поръчки

Фирма на съпругата на кмета на Георги е доставяла бетон за строежите на и свързаните с нея консултанти в града, установи разследване на . Построеният от консултантите дневен център за стари хора е сред разследваните от прокуратурата проекти, финансирани с европейски средства.

bivol.bg/gp8.html

Руският полицейски шеф Тимур се прости с поста си заради недекларирани имоти в

Санкционираният от началник тайно купил през 2006 и 2011 апартаменти в , а през 2017 г. ги продал.

bivol.bg/valiulin.html

Румънци, обвинени от антикорупционната прокуратура, спечелиха у нас ЖП търг за 380 милиона лева

Сдружение без опит надделя над утвърдени световни фирми за рехабилитацията на жп линията Костенец-Септември

bivol.bg/rail-trans-logistica-

"Направили са конкурс, избраха тебе." "Не съм ходил на конкурс, но да живее "

Съмнения за поредна схема за опорочаване на общински обществени поръчки през подставени лица.

Серия от записи между вътрешно лице в община Велики Преслав и бизнесмен, изтекли в Интернет, повдига съмнения за схема за манипулиране и опорочаване на обществени поръчки.

Записите са налични от няколко дни в и бяха популяризирани във страницата „Диалог за Велики Преслав“.

bivol.bg/veliki-preslav-zop-1.

Кръстникът на осигурил и луксозна вила

Облагите от може да се окажат по-мащабни от един апартамент

Освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“, показа проверка на . Импозантната сграда принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.

bivol.bg/goranov-yarema.html

Синът на кръстника, който предоставил апартамент на , станал експерт в

Апартаментът от 181 кв.м., в който финансовият министър живее безплатно от 6 години, е собственост на Снежана Сариева, която е съпруга на неговия кръстник – Иван Сариев. За факта, че апартамента е на кръстника, съобщи в парламента самият Горанов.

bivol.bg/goranov-sariev.html

Злополучният на "Графа" - 100% щета за еврофондовете

24 милиона лева ще бъдат платени от българския бюджет след корекция от

Европейската комисия няма да плати нито лев за скандалния проекта за ремонт на „Графа“ в , който се финансира от еврофондовете.

С преработването на поръчката и нейното възлагане на „Джи Пи Груп“ е нарушен член от наредбата за посочване на нередности по ЗУСЕСИФ, който предвижда 100% корекция.

bivol.bg/grafa-eu-correction.h

Застрахователите спечелиха и след промените в Кодекса за застраховането

Приетият на второ четене законопроект за Кодекса за застраховането отново поставя на преден план интересите на застрахователите срещу застрахованите граждани и пострадалите от катастрофи чрез лобистки промени.

Новите текстове бяха гласувани след нареждането на премиера да бъдат оттеглени скандални лобистки промени в Кодекса за застраховане, направени от .

bivol.bg/cenata-na-zhivota-2.h

Доклад на от 2010 г. разкрива сериозни нарушения в Уникредит

Една от най-големите банки в , предприе безпрецедентно увеличение на капитала си преди около година и половина, за да компенсира огромни липси, вследствие натрупани лоши кредити. Около 13 млрд. евро излезе операцията на акционерите на банката. Unicredit е собственик на най-голямата българска в момента – Уникредит Булбанк.

bivol.bg/bnb-unicredit-bulbank

: Тежък институционален провал в разследванията за злоупотреби на

се запозна с документи от европейски институции, които проучват действията на българските власти по разкриването на злоупотреби с еврофондове, включително и по „Джи Пи Гейт“. Сравнението с публично известните факти повдига много въпроси, които поставят под съмнение волята и капацитета на българските институции за борба с корупцията в тази област.

bivol.bg/gp7.html

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.