2019 - с помощ от

През 2019 южният български град Пловдив ще бъде "Европейска столица на културата". От самото начало мащабният проект има консултанти от Германия. В реализацията му участват дори германски доброволци.

dw.com/bg/%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D

И всичко това заради една гротескна заблуда

Дори на онези, които искаха , късно им просветна колко тежки ще са последствията. Ситуацията е извънредно сериозна, а британската политика просто не знае какво прави. И всичко това заради една грандиозна заблуда.

dw.com/bg/%D0%B8-%D0%B2%D1%81%

Как тихо се феодализира

Третото българско правителство на Бойко започва да прилича на Второто българско царство по времето на Иван Шишман, коментира Даниел Смилов и твърди, че в България е в ход тиха феодализация.

dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D

Като при Монти Пайтън: Абсурдният спектакъл на Тереза

В последния момент Тереза Мей дръпна аварийната спирачка. С това тя временно спасява своята глава, но за сметка на цялата страна. Спектакълът, който разиграва, предизвиква единствено гняв и отвращение.

dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D

: "Много българи още не са преработили загубата на "

Много българи все още не са преработили загубата на Македония, а вицепремиерът е един особено краен представител на непримиримите, казва д-р Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на в .

dw.com/bg/%D1%88%D1%80%D0%B0%D

''Те обиждат исляма и трябва да умрат''

Режисьори, писатели и творци неведнъж са ставали жертва на терористи. "Те обиждат исляма", казват атентаторите и забиват нож в сърцето на културата. Кои са жертвите на този джихад срещу културата от 1989 до днес?

dw.com/bg/%D1%82%D0%B5-%D0%BE%

Издирват атентатора от

Предполагаемият извършител се казва Шериф Ш. и е известен на полицията. Снощи той уби 3 и рани 13 души в Страсбург. Издирването му е в пълен ход.

dw.com/bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D

Убити и ранени при атентат в

Близо до Коледния базар във френския Страсбург нападател уби и рани над 10 души. Предполагаемият извършител е бил ранен, но още се укрива.

dw.com/bg/%D1%83%D0%B1%D0%B8%D

И отново Източна Европа изглежда "лесна за превземане"

В Централна и Източна Европа отново биват разпалвани огньове. Не виждат ли архитектите на новите трансатлантически отношения какво се случва между Адриатика, Балтийско и Черно море, пита в колонката си за ДВ Раду Магдин.

dw.com/bg/%D0%B8-%D0%BE%D1%82%

в страната на чудесата. Където всичко е възможно.

Да, семейство Баневи са невинни до доказване на обратното. Невинни в юридическия смисъл. Но пред обществения морал, пред добрия вкус и почтените нрави те вече носят тежка вина. Коментар от Александър Андреев: "Егати държавата, щом аз съм ѝ олигарх!" Така Николай Банев може за себе си да перифразира легендарното възклицание на един някогашен български вицепремиер.

dw.com/bg/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D

Нелепо и опасно: демаршът на срещу

Г-н Каракачанов върши нещо много глупаво и опасно, заплашвайки с вето кандидатурата на Македония за . За този негов демарш има две възможни обяснения, но и двете са много неприятни, коментира Александър .

dw.com/bg/%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D

, и влезли в един университет…

Пеевски, Гергов и Банев влезли в един университет. Не е виц: изявени български бизнесмени вече ще могат да преподават в университетите. Но кой ли от тях ще е готов да разкаже на студентите историята на първия си милион?

dw.com/bg/%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D

разяжда Скотланд Ярд

бе смятана за най-добрата полиция в света. Скандалът с подслушванията обаче съсипа реномето й. Оказа се, че и там корупцията не е чужда на полицейските служители. Важи ли още мотото "We always get our man"?

dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D

"Мафията е в Източна Европа – особено в и

Търговията с оръжия и наркотици се завръща в България и Румъния, а за италианската „Ндрангета“ е детска игра да си купи политическо влияние в страните от Източна Европа, твърди виден италиански антимафиот.

dw.com/bg/%D0%BC%D0%B0%D1%84%D

Как мафията се възползва от слабите места на

Тези дни бяха задържани близо 90 членове на италианската - благодарение на международна акция, продължила три години. Това е голям успех. Но ЕС би могъл да направи и много повече. Какви са триковете на мафиотите?

dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%

Тайнствената руска

Първите подозрения се появиха още през 2014, но сега натискът върху придобива съвсем конкретни очертания. и я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

dw.com/bg/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D

Ако беше спряла

Йозеф е усещал, че се задават големи беди. Затова още през 1933 година е кроил планове за превантивна военна акция срещу Хитлеристка

dw.com/bg/%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%

Разберете, се разпада

Ако България продължи да се развива така, скоро интелигентното младо поколение от центъра на просто няма да може да понася народа си, камо ли да го води, възвисява и прочие, пише Първан в емоционално есе

dw.com/bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D

Ще се откажат ли от Брекзита?

Ще приеме ли парламентът в сделката за ? И ще има ли ново правителство и нов премиер? Въпросите са много, неизвестните също. Само едно нещо изглежда изключено. Коментар на Петер Щурм

dw.com/bg/%D1%89%D0%B5-%D1%81%

Една публикация на германската агенция разбуни духовете в

Ябълката на раздора: думичката , която се използва на няколко пъти във връзка с присъединяването на към 🇷🇴

dw.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D1%80%D

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.