Българската мафия избива сърби заради 20 кг кокаин

„Полицията смята, че мотивът и на тази, както и на предишните професионално извършени ликвидации, са неизяснени отношения във връзка с наркотрафик. Сръбските престъпници са главните разпространители на наркотици в и години наред тясно са си сътрудничили с българската мафия. Войната, в която са убити сръбските граждани, започнала, след като, както се смята, един от най-близките сътрудници на Жуча е откраднал 20 кг кокаин от българите“, разкрива източникът на „Курир“.

dnes.bg/top-novini/2019/04/11/

Щерката на и ще си сменя пола? Анджи е "за"

Шайло – първородната дъщеря на Анджелина Джоли и Брад Пит, ще претърпи пластична операция за смяна на пола. Това съобщиха чуждестранните медии и уточниха, че актрисата е дала разрешението си за интервенцията, която ще бъде в лъскава клиника в Санта Моника.

Момичето, което е само на 12, отдавна носи мъжки дрехи, къса коса и не се увлича по женските занимания. Неговата майка неведнъж е коментирала пред медиите, че подкрепя избора ѝ.

Според някои таблоиди, Шайло вече е на хормонално лечение от няколко месеца, благодарение на което ще заприлича по-лесно на момче. Анджелина Джоли пък вече е задействала процедурата в клиниката.

Смяната на пола на момичето е поредното нещо, за което актрисата и бившият ѝ съпруг се карат. Оказва се, че Пит и неговите родители са по-скептично настроени към промяната, която иска момиченцето и определено не я одобряват. Анджелина използвала момента, за да настрои децата срещу него и заявила, че ще плати за всичко с лични средства.

dnes.bg/zvezdi/2019/04/12/shte

Хвърляш пиратка на площада и отнасяш глоба до 2000 лева

С глоба от 500 до 2000 лева могат да бъдат санкционирани гражданите, които използват пиротехнически средства на пл. "Княз Александър І” в Новогодишната нощ. Това съобщи главен инспектор Борислав Муеров, началник на отдел "Охранителна полиция” към СДВР, цитиран от "Фокус".

По думите му за безопасността на гражданите ще бъде ангажиран и съставът, който е подготвен за реакция по линия на антитерор, като ще има екипи, които ще обхождат контролно-пропусквателните пунктове и прилежащата територия с оглед противодействие на евентуален атентатор.

От 14 часа на 31 декември катаджиите ще следят строго шофьорите в София.

Любомир Костадинов от отдел "Пътна полиция" към СДВР предупреди, че екипите ще са ангажирани със засилени проверки на водачите за употреба на алкохол и наркотици.

По думите му по магистралите също ще има засилено полицейско присъствие.

"Няма да има служители, които да почиват, но няма как да има полицай на всяко кръстовище", посочи той, като уточни, че в Студентски град в определени часове служителите на реда ще извършват засилени проверки.

dnes.bg/sofia/2018/12/31/hvyrl

Криза! При заплата от 1800 лева – няма шофьори за автобуса

Столичният автотранспорт търси 150 шофьори, които да обслужват линиите на градския транспорт. Толкова не достигат в момента в общинския автобусен превозвач.

Криза за шофьори има и за тролейбусните линии, които се обслужват от другото общинско транспортно дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД, съобщи "24 часа".

Причината за липсата на кадри е, че за шофьорите в градския транспорт по европейски регламент се изисква категория D.

Тя обаче дава право на управление на тежкотоварни камиони и повечето шофьори предпочитали да станат тираджии заради по-високото заплащане, обясниха експерти.

Засега проблем с намирането на ватмани няма, тъй като те могат да работят само с B категория, освен специалното свидетелство за управление на мотриси, което се изисква.

По-трудно успява да събере нужните кадри и третото общинско транспортно дружество "Метрополитен" ЕАД. Там криза за машинисти няма, но се търсят общо 400 различни специалисти, които ще обслужват новата трета линия на метрото.

"По-трудно намираме кадри. Сега ни отнема повече време, отколкото при пускането на втората линия, но се справяме", каза шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.

dnes.bg/sofia/2018/12/31/kriza

Убийците на заварчика в го заклали с бутилка

Eкатерина Андреева и синът й Стефан Спасов, обвинени за убийството на заварчика Поли Стефанов застанаха днес пред окръжния съд в Пловдив и бяха оставени в ареста.

И Стефан, и майка му Катя са осъждани, допълва "Монитор".

Катя е с основно образование. 63-годишният Поли и любовницата му Катя, на 38г живеели на семейни начала. Катя имала още едно дете, което е с детска церебрална парализа и го гледа майка й. А малкото й дете е на около 3 г.

Във фаталната вечер тримата -Поли, Катя и Стефан, празнували Стефанов ден. Пили много алкохол. Когато Катя изтрезняла, казала на адвоката си, че много съжалява за извършеното от нея убийство. Направила е признания. Грози ги затвор от 10 до 20 г.

dnes.bg/temida/2018/12/31/ubii

се готви за грандиозна заря! Цената - $4,2 за 8 тона фойерверки

Организаторите съобщиха, че тържеството по посрещането на 2019 г. ще бъде най-зрелищното досега.

Шест милиона австралийски долара (или 4,2 милиона щатски) е цената на 8-те и половина тона фойерверки, които ще осветяват небето в продължение на 12 минути в празничната нощ.

Те са с 500 кг повече от миналата година, а за първи път ще бъдат добавени и нови цветове - лайм и праскова.

Зрителите ще наблюдават триизмерни изображения на фойерверки във формата на чадър, цветя, сърца и усмихнати човечета.

dnes.bg/notifikacii/2018/12/31

Липсата на кадри предизвиква икономиката ни през 2019-та

Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година.

Ще продължи ли увеличението на цените, защо няма кадри и кога ще влезем в чакалнята на еврозоната, коментират пред БНТ експертите, цитирани от Investor.bg.

И бизнес, и икономисти са категорични, че основното предизвикателство пред българската икономика догодина се оказва липсата на кадри, не само висококвалифицирани специалисти, но и всякакви работници с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки сто пенсиониращи се се падат по едва 62-ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите ресурси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година безспорно ограничава растежа на икономиката. И води до там, че каквито и мерки да се взимат за промяна в образованието, които ще дадат ефект след 5-10 години, ако не решим проблема с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Много предприятия ще затворят през следващите пет години, тъй като повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, посочи Велев.

Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии.

dnes.bg/notifikacii/2018/12/29

Младоженец от си взе българка, врекоха се в Двореца в

Англичани, германци, холандци, швейцарци напират да сключат брак там

Дворецът в Балчик се превърна в хитово място за сватби през отиващата си година. Англичани, германци, холандци, швейцарци... са сключили брак там.

Общият брой на сватбите в красивата градина през 2018-а са били 82, като от тях изцяло българските са били 53, а смесените 24.

Младоженци от Балчик, , , , , , ,# Габрово, , , , са избрали Двореца за място, където да кажат "Да" на любимия си.

Една от най-интересните сватби е била тази на младоженеца от Фиджи – Дейвид Самуел Хаули Онисимо, който на 26 май се оженил за Благея Ангелова от София, която по настоящем е Благея Ангелова Онисимо.

Семейството на жениха е било облечено с традиционни островитянски дрехи.

Треньорката на националния отбор по художествена гимнастика на Канада Здравка Чонкова явно не е забравила българските си корени и е омъжила дъщеря си в Двореца.

Две двойки от , две двойки от и една двойка от също са се оженили в Двореца в морския ни град.

Един от германските младоженци пък е избрал да живее в България.

Последната сватба за 2018 г. е била на 8 декември. Въпреки студеното време през зимата тогава е сключила брак двойка от Добрич.

Сватбеният сезон в Двореца в Балчик е започнал от 1 април и е най-дълго продължилият сватбен сезон в историята на специалните събития в Двореца.

dnes.bg/obshtestvo/2018/12/28/

Караш дрогиран: Свалят ти номерата, взимат ти книжката...

От началото на годината има установени повече от 13 000 случая, в които водачи управляват след употреба на алкохол, около 4500 са случаите с прекратени регистрации.

"Характерното е, че в такива случаи служебно се прекратява регистрацията на автомобила. За управление на превозно средство след употреба на наркотици са установени 3000 случая", обясни пред инспектор Илия Георгиев от Главна дирекция "Национална полиция".

При отказ на водачите да дадат проби за алкохол или наркотици се предвиждат най-тежките наказания. При всички случаи се отнема свидетелството за правоспособност.

dnes.bg/obshtestvo/2018/12/28/

Дърво падна върху жилищен блок в центъра на

Огромно дърво падна върху кооперация в центъра на Пловдив. Заради големината си при падането дървото се е подпряло на балконите и фасадата на сградата, като е срутило част от мазилката, предаде Bulgaria ON AIR.

Инцидентът е станал рано тази сутрин, пострадали няма. На мястото на инцидента веднага са били пратени полиция и екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, които опитват да изтеглят дървото и да направят необходимата организация за сигурността на хората в района.

Тепърва предстои да станат ясни причините за инцидента. Според експерти корените на дървото са били изсъхнали, а силните пориви на вятъра са спомогнали за прекършването.

dnes.bg/stranata/2018/12/25/dy

Внимание с рестото: Зачестяват случаите на фалшиви пари

Бум на фалшиви пари около празниците. Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване по Коледа и Нова година има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла. Според най-често се засичат неистински двайсетолевки.

Централната банка започна с подмяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това ще се случи със столевката. За първите 9 месеца на годината са засечени седем фалшиви фалшиви банкноти от 100 лева, съобщава bTV.

В над 70% от случаите – фалшивите банкноти са от 20 лв. – спрени са над 400 банкноти. Валутните касиери споделят, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям.

Те допълват, че рядко хората знаят откъде са получили фалшификат.

Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.

В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ.

dnes.bg/notifikacii/2018/12/25

Българска му работа: На старта на толсистемата – пробиви и измами!

Само три дни след старта на толсистемата от Агенция "Пътна инфраструктура" засякоха и първите опити за измама.

От АПИ установиха, че в системата са били подавани неверни данни, но заради конфиденциалност конкретните казуси не могат да бъдат обявени.

В доста от случаитe става въпрос за подадена несъществуваща още възможност за конвертиране на хартиена в е-винетка със срок на валидност до края на декември 2019, пишат от "Монитор".

Междувременно се разработва бутон, чрез който на уеб сайта на Националното тол управление - www.bgtoll.bg, всеки ще може да провери дали хартиеният винетен стикер на автомобила му е преобразуван в електронна винетка.

dnes.bg/stranata/2018/12/21/by

С четири куршума : Племенник на – застрелян от полицай в

Племенник на тв водещата Гала е застрелян на улицата от полицията в САЩ. Трагичният инцидент е станал на 10 декември във Фредония, щата .

Според органите на реда униформените се отзовали на сигнал от граждани. В къща на ул. "Либърти", в банята на втория етаж, се барикадирал млад мъж. Полицай и пожарникар се опитали да го измъкнат.

Младежът отказал да отвори вратата дълго време, но после излязъл и тръгнал да бяга. Служител на реда му наредил да спре, но той извадил нож.

Според полицейските сводки младежът имал прорезни рани по гърдите и от тях течала кръв. По неофициална информация полицайт му извикал да спре, но след неподчинението му стрелял при самоотбрана и убил младежа с четири куршума.

На загиналия млад мъж са взети проби за наркотици и лекарства, но няма да бъдат готови скоро, обяснили от полицията. Предполага се, че поведението му се дължало на упойващи вещества.

Жертвата е Георги (Джордж) Пенев - син на брата на Гала - Петър, който живее отдавна в Бъфало, САЩ със семейството си и има ресторантьорски бизнес.

dnes.bg/usa/2018/12/21/s-cheti

, , ... 100 хил. българи потеглят по

Докато някои ще празнуват Коледа със своите близки у дома или пък ще посрещнат новата 2019 година във заведение, то други предпочитат да прекарат празничните дни извън града, а често и извън .

Предпразничните и празнични оферти започнаха да валят като пороен дъжд в средата на пролетта. По данни на Института за оценки и анализи в туризма тази година над 530 хиляди ще прекарат предстоящите празници извън дома си.

Неотдавна стана ясно, че цените по родните курорти и почивни бази са значително завишени – много по-високи от тези, предлагани за отдих в чужбина.

Куриозен беше случая с оферта за почивка в , която се оказа на съвсем конкурентна цена с оферта за екскурзия до... . Затова и почивката извън България става все по-предпочитан вариант за прекарване на Коледните празници.

110 000 българи твърдят, че ще прекарат празниците в чужбина. Най-предпочитани се оказват почивки в съседните ни държави – Сърбия, Гърция, Македония, .

Увеличава се и броят на хората, избрали да прекарат празниците в Централна и Западна .

dnes.bg/travel/2018/12/21/syrb

отпуска още 20 милиона лева!? Бонусите от 100 лева стават 480 лева

Само за няколко дни ръководството на МВР успя да намери 20 милиона лева, които ще бъдат раздадени на служителите като награда за .

Така вместо плануваните по 100 лв. те ще получат по 480 лв. на човек. Толкова бе допълнителното им възнаграждение и в края на миналата година.

Във вътрешното министерство работят около 47 хил. души. Става дума за извънредни пари, извън допълнителните възнаграждения, които в администрацията вземат на всеки три месеца.

За "постигнати резултати" тази година МВР вече е раздало 102 млн. лв. на служителите си.

Сумата от 20 млн. специално за коледни премии беше спешно отпусната от правителството по-малко от седмица след като вътрешният министър Младен Маринов обясняваше, че в момента това са възможностите и пари за повече от 100 лв. няма.

dnes.bg/politika/2018/12/21/mv

С освен най-модерните самолети получава и огромни шведски инвестиции в икономиката

Офертата за включва 10 нови изтребителя, които отговарят на абсолютно всички изисквания, които България е поставила. Освен това, те са в рамките на поставения от парламента бюджет и могат да бъдат доставени в рамките на определеното за доставка време.

Също така, офертата включва и пакет за индустриално сътрудничество, който ще гарантира създаването на стотици високотехнологични работни места в България, както и ще укрепи българската отбранителна индустрия. Предстои и изграждането на два нови хангара във въздушната база в . Тоест това, което Грипен поема като ангажимент по отношение на сроковете за доставка, останалите го декларират само като намерение.

Чрез оптимизирането на логистичния пакет и чрез обвързването на България с други потребители на "Грипен" в , включително и с , успяхме да предложим 10 , вместо 8. В същото време запазваме и пълната функционалност на самолетите – т.нар. air to air и air to ground. Това ще даде на България много по-високи оперативни възможности.

dnes.bg/business/2018/12/21/s-

Тежко му е на в ареста: Турска тоалетна, като в 19-и век е!

Олигархът се оплаква в социалните мрежи

"Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина. На баня се ходи два пъти седмично. А "престоят на въздух" е 1 час на площадка, малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вграден в пода малък метален стол", пише бизнесменът.

dnes.bg/temida/2018/12/20/tejk

натиска устремно: -16 ще дадат по-високи способности на !

"Както подчертах на 18 декември в телефонния си разговор с премиера Бойко и както изтъкна по време на визитата си в София миналата седмица заместник-държавният секретар (Джон) Съливан, са готови да работят заедно с българското правителство за уточняване на окончателните параметри на потенциалната продажба на изтребители Ф-16, за да отговарят на неговите бюджетни и оперативни изисквания, като в същото време предлагат по-високи способности", заявява държавният секретар на САЩ, цитиран от БТА.

F16 ще затопли отношенията между България и САЩ
САЩ смятат: Изтребителите F-16 – идеални за българската армия!

Военен експерт: F-16 е много добро решение за България
На българските ВВС е необходима комплексна оферта - за самолети, въоръжение, поддръжка
САЩ, Швеция или Италия – изборът за нови изтребители.
От думите му става ясно още, че в последните 25 години САЩ са отпуснали на България повече от 200 милиона долара помощ в областта на сигурността за повишаване на професионалното ниво на нейните сили и съвместимостта им в рамките на .

Те са инвестирали и над 100 милиона долара за модернизиране на полигона "Ново село" и военновъздушната база "Граф Игнатиево" и се декларира, че възнамеряват да го правят и в бъдеще.

dnes.bg/usa/2018/12/20/pompeio

Предложение на : Да пишем на... "Балкански ромски" (България)?!

кандално предложение на езиковите настройки на Google разгневи част от потребителите в мрежата.

Наш читател ни сигнализира за интересно предложение от страна на клавиатурата на Google Gboard.

След наша проверка установихме, че за език на въвеждане може да бъде избран – "Балкански ромски (България)" или пък "Балкански ромски (Македония)".

dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/201

Космическата компания на привлече още 500 милиона долара

Technologies вече се оценява на над 30 милиарда долара

Американската авиокосмическа компания Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) на Илон Мъск е на път да привлече инвестиции за 500 милиона долара при оценка от 30,5 милиарда долара

Базираната в Халхоум, №Калифорния, компания ще набере капитала от съществуващи акционери и новия инвеститор Baillie Gifford & Co., твърди един от източниците. Шотландската компания за управление на инвестиции е един от най-големите инвеститори в друга компания, управлявана от Мъск - Inc., с дял от около 7,6%.

SpaceX и инвеститорите са се договорили за условията за финансиране, но парите все още не изплатени на компанията. SpaceX може да обяви сделката до края на годината.

dnes.bg/notifikacii/2018/12/19

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.