Прототипът, от който ще се роди първото електрическо

На продължаващия до края на месеца автосалон в "Инфинити" представи концептуален модел, който ще е основа за първия електрически автомобил на марката. Той носи името "Кю Екс Инспирейшън" (QX Inspiration).

dnevnik.bg/skorost/2019/01/16/

Какво (не) променят 5G мрежите тази година

В началото бе словото. После дойдоха текстовите съобщения. След тях тръгнаха интернет и данните, които пристигнаха по-бързо от очакваното." Ако изследовател на мобилните комуникации реши да напише Библия за тях, това би било логичното начало. Зад всеки глагол във въображаемия пасаж стои по едно от четирите поколения мобилни мрежи, които човечеството познава и които му дадоха възможност да говори, да пише, да ползва интернет и (по-късно) да го прави с неподозирана скорост.

Петият глагол ще промени света. Но няма да го направи така, както , или очакват. Някои говорят за "технологична студена война" между и . Други - за "световна купа на телекомите", както написа Би Би Си преди няколко месеца. Китай, който изоставаше в състезанието за предишните мрежи, не иска да повтаря тази грешка и от 2013 г. работи, за да я поправи, пише "Файненшъл таймс". Заради тестовете със свръхбързата мрежа много западни медии заговориха за "годината на 5G", която може да даде развръзката на надпревара на три континента.

Всъщност малко неща ще се променят тази година заради новото, шумно рекламирано поколение мрежи. Държавите, които се надпреварват за първенство в него, също може да останат разочаровани, смята експерт, с когото "Дневник" разговаря.

dnevnik.bg/sviat/2019/01/16/33

"Дженерал електрик" предлага да е инженер и доставчик в проекта

В края на декември 2018 г. в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от страна на американската компания ("General Electric") за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала. Това съобщи в интервю за БТА министър Теменужка Петкова.

"Това е добър и ясен знак, че към този проект има интерес при условията, които са определени. Разбира се, ще видим дали този интерес е реален, след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор", коментира тя.

Министърът изрази надежда, че в началото на февруари ще бъде даден нейният старт. Досега са водени разговори с няколко инвеститора като Петкова изброи най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания, интерес е заявила и френската "Фраматом".

"Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект, каза Петкова. Причината е, че е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства.

dnevnik.bg/biznes/2019/01/16/3

Банкери сочат сред страните с най-стабилен икономически ръст през 2019 година

Икономическият растеж на Централна и Източна (ЦИЕ) обещава да запази стабилния си ритъм и през тази година. Потреблението, преките чуждестранни инвестиции, европейските фондовете и дигиталната трансформация ще бъдат ключовите фактори за растежа в региона. Това са прогнозите на участниците в годишния икономически форум Euromoney 2019, цитирани от "Уникредит".

Според предвижданията , и ще покажат най-стабилния ръст на БВП за региона.

Ръстът на БВП се предвижда да остане стабилен в повечето държави (около 3% или по-висок), макар и с известно циклично снижаване. След цикличния връх, постигнат през 2017 г. (4.6% с изключение на и ) и среден ръст на БВП от 3.7% през 2018 г., икономическият растеж на региона се очаква да остане над потенциалния за 2019 г. (около 3.2% средно), но може да се забави през 2020 г. в резултат от потенциално по-слабата глобална търговия.

Основните спънки пред икономическия растеж в региона са затягането на пазарите на труда особено в Чехия и Унгария и вероятно тежкият Брекзит, който ще причини щети поради новите търговски бариери, които ще възпрепятстват както износа, така и инвестициите в региона. и са най-уязвимите пазари на по отношение на ограниченията, причинени от .

"Икономическият прогрес в ЦИЕ през последните две десетилетия е забележителен. Регионът е добре снабден с банки, високоликвиден и се характеризира с високо ниво на конкуренция", каза Карло Вивалди, директор на за ЦИЕ, на годишния форум на Euromoney, цитиран от пресцентъра на институцията.

dnevnik.bg/biznes/2019/01/16/3

След унизителна загуба се бори с вот на недоверие и най-тежката криза от 50 години

От "Тотално унижение" до "Никаква сделка, никаква надежда, никаква представа, никакво доверие". С такива заглавия на челната си страница британските вестници отразяват тази сутрин най-тежкото поражение на премиер в модерната парламентарна история на страната.

Бизнесът е ядосан от растящия хаос само 70 дни преди да настъпи , но инвестиционни банки твърдят, че изведнъж значително са се увеличили шансовете за отлагане или дори прекратяване на раздялата на с . След кратко поевтиняване британският паунд поскъпна и това се тълкува като сигнал, че пазарите очакват договаряне на по-добра за сделка с останалите в ЕС или възможност за втори референдум с шанс за оставане в ЕС, отколкото кошмарното за всички напускане без никакво споразумение.

Във вторник сделката за напускане на ЕС, за която Тереза Мей преговаря почти две години и половина, бе отхвърлена с историческа разлика от 432 срещу 202 гласа в Камарата на общините. Дори 118 души от собствената ѝ Консервативна партия се обърнаха срещу нея, като някои напуснаха постовете си в администрацията или ръководството на партията, за да избегнат задължението да подкрепят премиера си. "Изискват се специални умения да обединиш толкова хора срещу себе си", коментира консервативният "Дейли Телеграф".

Днес Тереза Мей е изправена в 21 часа българско време пред вот на недоверие, внесен веднага след снощния вот от опозиционния лидер Джеръми . Но мнозина от гласувалите срещу сделката с ЕС обещаха да подкрепят правителството, което поставя под въпрос шансовете на лейбъристите заедно с опозиционните шотландски националисти и няколко независими депутати да го свалят от власт. Повечето анализатори твърдят, че кабинетът със сигурност ще оцелее.

dnevnik.bg/sviat/2019/01/16/33

Атлантическият съвет предлага да се купят направо 16 изтребителя, а не само 8

Атлантическият съвет на смята, че вместо да се придобиват нови бойни самолети на две части е по-добре да се сключи договор за ескадрила самолети (14 или 16), по примера на .

Правителството реши да започне преговори със за доставка на 8 самолета блок 70, Viper. Очаква се до дни Народното събрание да одобри това решение и преговорите да стартират възможно най-бързо.

Със своя позиция Атлантическият съвет на България напомня, че през 2016 и 2018 г. Народното събрание одобри варианти на Проект за инвестиционен разход (ПИР) за придобиване на нов тип боен самолет, предвиждащи придобиване на 16 бойни самолета и утвърждаващи финансова рамка за първите 8 от тях, с хипотезата, че получаването на втората партида самолети ще започне 6-8 години след сключването на първия договор. И в двата документа се определя разделянето на проекта на две части като рисково.

За това Атлантическият съвет на счита, че сключването на договор за придобиване на ескадрила самолети (14 или 16), макар и разсрочено във времето, има редица предимства.

dnevnik.bg/politika/2019/01/14

Откриването на "Пловдив 2019" - 2.4 млн. лева и 50 хил. зрители на живо

Цената на спектакъла "Ние сме всички цветове" е 2.4 млн. лева. Това каза пред "Дневник" артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. По нейни думи реалният бюджет на откриването е 2 млн. лева, а 400 хил. лева е ДДС, което се връща обратно в държавата. В тази сума не влизат шатрите за гости, раздаването на храна и топли напитки, както и одеялата с логото на "Пловдив 2019".

За "Дневник" Светлана Куюмджиева коментира, че за момента не може да се каже колко точно е струвал целият откриващ уикенд на " - Европейска столица на културата", тъй като той включва различни събития. Подобна информация ще може да бъде дадена, след като документацията мине през ръцете на счетоводителите на фондация "Пловдив 2019".

Реализацията на "Ние сме всички цветове" е поверена на германската компания Phase 7. Тя е избрана, след като 7 компании са били поканени на място да работят с местни пловдивски екипи, за да се ориентират в контекста на града. После е бил пуснат конкурс, в който предложението на Phase 7 е било обявено за победител. За журито решаващ компонент е бил нестандартната сцена и разполагането й в центъра на града, което е трябвало да даде добра видимост на зрителите.

dnevnik.bg/kultura/2019/01/14/

И през 2019 г. ще е най-евтината дестинация за британците

Българският курорт Слънчев бряг ще предлага през 2019 г. на британските туристи най-ниски цени сред 42 града и курорта в цял свят.

Това установи проучване на Британските пощи, които всяка година публикуват изследването "Барометър на ваканционните разходи".

Британските пощи оказват услуги и по обмяна на валута и изследването им цели да държи в течение жителите на Острова къде къде ще им излезе най-евтина покупката на набор от стоки. "Кошницата" включва разходите за 1 кафе и малка бира, 1 бутилка минерална вода, покупка на слънцезащитен крем и репелент и вечеря за двама в 42 града или курорта по света. От е включен само Слънчев бряг.

Миналата година Слънчев бряг отново беше на първо място, но тогава общата сума на разходите беше 37.92 паунда. Мармарис, който преди година беше на пето място, е минал напред заради спада на турската лира.

dnevnik.bg/na_put/2019/01/14/3

Санкции от срещу "Северен поток 2" биха били грешка, каза германски министър

Налагането от Съединените щати на санкции срещу руския проект за газопровод до Германия "Северен поток 2" би било грешен начин за решаване на спора, заяви вчера германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс".

Миналата година американският президент Доналд разкритикува , че е станала заложник на заради енергийната си зависимост от нея, и я призова да спре работата по проекта на стойност 11 милиарда долара.

"Въпросите на европейската енергийна политика трябва да бъдат решавани в , а не в САЩ. Налагането на едностранни срещу "Северен поток 2" със сигурност не е верният път", каза вчера Маас.

dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3

Еврокомисията разследва данъците на в

започна вчера задълбочено разследване на данъчните дела на производителя на спортни стоки "Найки" (Nike) в Холандия след разкритията по скандала "Досиетата от Рая" (Paradise Papers), избухнал през 2017 година, информира "Франс прес".

Европейската комисия "ще разследва внимателно отношението по данъчните въпроси към "Найки" в Холандия, за да оцени дали то отговаря на европейските правила за държавната помощ", посочи в изявление еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Разследването ще се опита да установи дали поредица данъчни споразумения, сключвани близо десетилетие, не са дали на компанията нелоялно предимство пред конкурентите й в Холандия, допълни еврокомисарят.

Регулаторните органи ще се насочат към две подразделения на "Найки" с централи в Холандия, за които се подозира, че може да са плащали данъци, които "не отговарят на икономическата реалност". Над 1000 души работят в двете подразделения, които се занимават с продажби и маркетинг в Европа, Близкия изток и Азия, уточни Еврокомисията.

В резултата от пет данъчни споразумения, сключени с холандските власти, тези компании до голяма степен са избягвали плащания в Холандия, което значително е намалили облагаемите приходи на "Найки" от 2006 година.

dnevnik.bg/evropa/2019/01/11/3

Как Китай раздели Европа на запад, изток и юг

измести като втора икономика в света още преди седем години. По същото време (и малко по-рано - във Великобритания) инвестиции за стотици милиони долари потекоха от китайски компании към Западна , малко по-късно - и към Източна.

За потоците дълго не бяха проблем. През последните две години и особено през 2018г. обаче правилата на играта започнаха да се променят.

В Европа това отваря нови разделителни линии и те ще се задълбочат само след два или три месеца. Как в списъка на "ябълките на раздора" до Русия, миграцията и протекционизма се появи и Китай?

Първите сигнали, че Европа може да загуби преимущество на ключови технологии в икономиката на бъдещето, дойдоха от Германия. Когато основаната през 1898 г. компания "Кука", днес лидер в индустриалните роботи, премина у китайската "Мидеа груп" преди две години, а китайски акционер стана най-големият в "Даймлер" през февруари 2018г., германското правителство рязко затегна контрола върху чуждите инвестиции и така смени тона.

dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/33

Хърватия се отказва от израелски F-16 заради възражения на САЩ

се отказа да купи от изтребители заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предадоха световните агенции.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация. Загреб беше договорила миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.

Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени. Транзакцията беше за 500 млн. долара (435 млн. евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам.

dnevnik.bg/sviat/2019/01/11/33

Български превозвачи и шофьори ще протестират пред Европарламента в Брюксел

Български компании - превозвачи и техните служители ще протестират днес в срещу новите правила в автомобилните превози, които ги ощетяват.

Проявата е насрочена за днес заради заседанието на транспортната комисия на Европейския парламент, която предстои да разгледа спорния пакет "Мобилност 1".

Властите в Брюксел са дали разрешение за протеста, който ще се състои на пл. "Люксембург" пред сградата на парламента. Според организаторите от Асоциацията на международните превозвачи на площада ще има десет товарни камиона и най-малко 500 души от , по-голямата част от които са пътували с чартърни полети до белгийската столица. Към тях ще се присъединят и около 120 души от други източноевропейски държави и в частност , , , съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на асоциацията Йордан Арабаджиев. По думите му подкрепя протеста, но няма да участва със свои представители, а и са "предали общата кауза".

Протестиращите очакват да бъдат изслушани от транспортната комисия. Едно от спорните предложения, срещу които те протестират, е шофьорите и камионите задължително да се връщат вкъщи на всеки 3 или 4 седмици. Тъй като България е в периферията на Европейския съюз, това правило ще натовари компаниите със значителни разходи за транспорт на шофьорите. Едновременно с това, ако компания в Западна Европа наеме българин, няма да му плаща да се прибира вкъщи за почивкса, защото формулировката е връщането да е в страната - седалище на фирмата.

Освен това е подновено и вече отпадналото предложение - освен шофьора и камионът да се връща в страната на домуване "за почивка", неприемливо за българските компании.

dnevnik.bg/biznes/2019/01/10/3

Поредното повишение на минималната заплата крие рискове

Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика. В началото на годината "Дневник" събра прогнозите на няколко наблюдатели за икономиката и бизнес средата.

Факт е, че през последните месеци става все по-модерно да се говори за предстояща икономическа криза. В общия случай се разглежда сценарий, при който има забавяне на растежа в Европа или в най-лош вариант – рецесия, което неизбежно да се прояви и при нас. Това е важно да се подчертае – не криза, която сами бихме си направили, а криза привнесена отвън. Трудно е да се определи с някаква висока сигурност кога би се случило по-сериозното забавяне в Европа. По-негативни от очакваното са данните за Германия през втората половина на 2018 г., както за растежа, така например и за автомобилната индустрия, което допълните засили опасенията. Все още обаче това не води до някакви драматични прогнози.

Големите рискове остават по-скоро свързани с наследството от предходната криза и познатите структурни проблеми в Европа – страните с високи дългове (фокусът е върху Италия) и зависимостта на финансовата система от политиката на ЕЦБ. Декемврийското решение на бе да се запазят нулевите лихви поне до лятото на 2019 г., но да бъдат преустановени количествените улеснения – програмата за покупка на активи. Това само по себе си едва ли ще предизвика голям трус, но по-сериозният въпрос е как в средносрочен план ще се избяга от нулевите лихви без това да катурне европейската икономика.

dnevnik.bg/analizi/2019/01/10/

Защитата на данните вече е добра реклама

На изложението Consumer Electronics Show (), което отвори врати официално във вторник, темата за сигурността не е нещо ново. Само че разкритията около непрозрачното управление на личните данни и за умни колонки, които записват всичките разговори, й придадоха ново измерение. И я превърнаха в чувствителна тема, която отсега нататък не може да бъде избегната. За редица компании тя е ос на развитие и ефективен маркетингов аргумент.

"Научихме много важен урок тази (2018) година: умните колонки слушат непрекъснато. Като се има предвид рискът (приложение на - бел. ред.) да предава частни разговори, отсега нататък един прибор може да гарантира на потребителите, че сигурността на техния личен дигитален живот е гарантирана". Така американската компания Winston Privacy рекламира кутията, която започна да произвежда. Скандалите "са като коледни подаръци за нас!", със задоволство казва Ричард Стоукс, който ръководи компанията.

, метална кутия с изчистен дизайн, "криптира и гарантира анонимността" на данните от компютри, таблети, телефони и умни домакински уреди, обещавайки "защита" срещу "шпионажа". Winston блокира освен това геолокацията и рекламите, обяснява Стоукс.

"Тъй като ставаме свидетели на все повече умни устройства, задължително ще чуваме все повече и повече хора да говорят за сигурността и да се стремят да опазват данните си и достъпа до тях", коментира анализаторката Каролина Миланези, от Creative Strategies, отговаряйки на въпрос какъв е ефектът от полемиката около технологичните гиганти.

"Без съмнение ще се увеличи броят на компаниите, които ще се опитат да подражават на маркетинга на Apple, а той казва "вие не сте наш продукт, ние ви защитаваме, (...) сигурността на вашите данни е гарантирана...", допълва г-жа Миланези.

Холандската компания , която присъства на изложението в Лас Вегас, представя своята (буквално "Кутия на доверието"). Това е рутер, който "не само гарантиран сигурността на комуникациите, но и на всички умни предмети".

dnevnik.bg/sviat/2019/01/10/33

Най-богатият човек в света се развежда

Изпълнителният директор на Джеф обяви, че се развежда със съпругата си Маккензи след 25-годишен брак. Най-богатият човек в света оповести решението чрез съвместно изявление с все още законната му съпруга в .

Двамата подчертават, че разводът е по взаимно съгласие. В съобщението пише още, че бракът им е бил успешен и ще продължат да са приятели и семейство, тъй като имат 4 деца.

Джеф и Маккензи Безос се запознават, когато той е вицепрезидент на хеджфонд, а тя се явява на интервю за работа. Сключват брак след шест месеца през 1993 г. След това се преместват в Сиатъл, където Джеф Безос отваря книжарница в интернет и с това дава началото на "Амазон".

По данни на "Форбс" Безос е най-богатият човек в света. Състоянието му се оценява на 137 млрд. долара. Според американски медии двамата нямат предбрачен договор и така натрупаните по време на брака им активи ще се разделят поравно.

dnevnik.bg/sviat/2019/01/09/33

Японски милиардер счупи рекорда за най-споделян пост в

Японски милиардер е авторът на най-споделяния туит в историята на социалната мрежа, съобщава Би Би Си.

постигна това, след като обеща да раздели 100 млн. йени (около 925 хил. долара) на 100 случайни хора, споделили поста му.

Маезава е основател на японската компания за онлайн пазаруване на дрехи Zozo и туитът му отбелязваше 10-те млрд. йени продажби, осъществени от сайта по Коледа и Нова година.

Маезава стана известен на Запад, след като се оказа първият частен пътник, който ще бъде разходен около Луната от компанията на Илън .

dnevnik.bg/sviat/2019/01/07/33

А1 пуска четвърти спортен канал

Платеният пакет на ще се разшири с още един спортен канал. Началото на "Макс спорт 4" ще бъде поставено на 21 януари.

В ефира на "Макс спорт 4" ще влязат най-интересните мачове от испанската , както и мачовете от и .

"До края на януари новият канал ще бъде включен в пакета безплатно, а от 1 февруари цената на "Макс спорт плюс" ще стане 4.99 лева на месец с 2-годишен абонамент", обявиха от "А1 ".

Ключовите продукти в пакета са Шампионската лига и първенствата на и .

dnevnik.bg/sport/2019/01/07/33

Наредба на ще промени реда за плащане в брой, предупреди софтуерна компания

Нова наредба на Националната агенция за приходите променя съществено правилата за приемане на плащания в брой от търговците, а сроковете за подготовка за промените изтичат, напомни софтуерната компания ERP.BG, която обяви началото на онлайн дискусия за промените в наредба Н-18 на НАП.

Повечето търговци с физически обекти в страната могат да се окажат неподготвени за новите текстове, които влизат в сила в края на март за регистрираните по ДДС компании и в края на юни за останалите, предупреждава ERP.BG.

Вече няма да е позволена досегашната практика, при която продажбите в магазините се въвеждат (маркират) в софтуер, а касовата бележка се набира на бутоните на касовия апарат отделно. Двете системи занапред ще трябва да са свързани и фискалното устройство да издава касовата бележка автоматично. Това означава, че в повечето търговски обекти (освен най-малките) отделни касови апарати с бутони занапред няма да се използват, се казва в прессъобщението на софтуерната компания.
Друга промяна е, че при печат на фискално устройство задължително ще трябва да се включва и т.нар. уникален номер на продажбата (УНП). Ако за продажбата няма генериран такъв номер, по нея няма да може да се плати в брой.
Отпада също и широко използваната практика, при която за множество поръчки се плаща накрая наведнъж и се издава една обща фактура и една касова бележка за цялата сума. При еднократно плащане по много поръчки вече няма да може да се издава една касова бележка, а ще трябва да се печатат толкова касови бележки,
колкото поръчки има.

Освен това вече не се допуска и тестване в търговския обект на нови софтуерни решения или нови версии на използваните софтуерни решения, въпреки че според програмистите това е най-добра практика за тяхното внедряване. Това се прави, защото преминаването от тестов в реален режим се използва за укриване на обороти и объркване на инспекторите на НАП при проверки. Занапред тестовете и обучението на персонала ще трябва да се извършват в контролирана среда извън търговския обект.

dnevnik.bg/biznes/2019/01/07/3

България е най-големият производител на билки в Европейския съюз

е най-големият производител на билки и подправки в . По данни на европейската статистическа агенция през 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки. България изпреварва почти двойно втория най-голям производител на билки в ЕС - , където са добити 44 хил. тона. е на трето място с 32 хил. тона.

България е и сред най-големите производители на слънчогледови семки. Страната заема второ място с близо 2.1 млн. тона и изпреварва с малко Унгария. Първа е с 2.9 млн. тона.

Реколтата от 7.5 хил. тона малини през 2017 г. отрежда четвърто място на България в ЕС. Най-голямо е производството на малини в Полша - 104 хил. тона. Испания и заемат втора и трета позиция съответно с 43.5 хил. тона и 15.5 хил. тона.

България е на четвърто място и по отглеждане на сладки череши. Реколтата от плода е 48 хил. тона, като пред страната са само , Испания и Гърция.

България е петият най-голям производител на тютюн за 2017 г. В страната са отгледани общо 13 хил. тона. Италия и Полша са лидери с 48 хил. и 32 хил. тона.

В производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии България е на шесто място в ЕС, показва още изследването на Евростат.

dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/07

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.