Бум на жалбите за лични данни след влизането в сила на

Поне три пъти са се увеличили жалбите след 25 май 2018 г., когато влезе в сила Европейският регламент за защита на личните данни GDPR. Това обяви Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни ().

"До 25 май жалбите бяха в порядъка до 200, а в момента имаме 800 жалби, подадени в КЗЛД", уточни той пред БНР.

Според него това е нормално с оглед на сериозната разяснителна кампания, в която на физическите лица и администратори на лични данни са били обяснени правата и задълженията им. В резултат на което гражданите са проявили по-голяма активност.

"Бих казал, че около 80% от жалбите са основателни", каза Караджов, но посочи, че има и жалби, които показват неразбиране - например, към кого да се обърнат при документни измами.

От тези 80% има известна част жалби, неоснователни по своето съдържание. В тях органът правилно е адресиран, но има неразбиране на правото на защита на личните данни от физически лица, обясни той.

"Те например не желаят да заплатят разходите, направени за определена услуга - комунална или свързана с телефонията. И това, че са успели да се крият години наред да не плащат, считат, че където е изтекла погасителната давност, администраторът - т. е. фирмата, няма право повече да им обработва личните данни. Но ние не се произнасяме за давност, а дали администраторът има право да им обработва данните, а той има, защото има интерес да възстанови тези средства, които е изразходил, за да им предостави услугата", каза Караджов и допълни, че за изтекла давност трябва да се произнесе съд, а не административен орган като КЗЛД.

Караджов посъветва администраторите по-внимателно да прочетат общия регламент на GDPR, защото той защитава и бизнеса.

news.bg/crime/bum-na-zhalbite-

Четирима загинали и 68 изчезнали при срутване на жилищен блок в

Най-малко четирима души са загинали при срутване на един от входовете на 10-етажен жилищен блок в Русия, предаде "Ройтерс", уточнявайки, че други четирима са ранени, сред които и дете.

68 души са обявени за изчезнали. Досега са били успешно евакуирани 16 души.

Инцидентът е станал в град Магнитогорск, Челябинска област, където температурите са по-ниски от минус 15 градуса.

Около 120 души са регистрирани, че живеят в целия жилищен блок, от който е рухнал един от входовете. Общо 48 апартамента са напълно разрушени или има щети в тях и те са негодни за живеене.

От Министерството на извънредните ситуации са съобщили в изявление, че причината за срутването е взрив на газ. Това беше потвърдено и от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

news.bg/world/chetirima-zagina

Солени глоби при използване на пиротехника на новогодишния концерт в

Препоръките към гражданите на площада са да не носят стъклени бутилки. Забранено е използването на пиротехнически изделия. Няма да бъдат допускани лица във видимо неадекватно състояние и с огнестрелно оръжие. Проверките ще са на произволен принцип, но всички лица с обемисти багажи ще бъдат щателно проверявани.

На основание Закона за общоопасните средства, ако се използва пиротехника, нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба, започваща от 500 лева.

350 полицаи ще следят за спазването на реда. За терористични нападения ще бдят 12 полицейски екипа. Ще бъде ангажиран съставът, който е подготвен по линия на антитерор във връзка с активен стрелец и други общественоопасни престъпления.

news.bg/crime/soleni-globi-pri

Бивш здравен министър на осъди държавата за 100 000 лева

Бившият министър на здравеопазването Божидар в първия кабинет "Борисов" е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение от 100 000 лева. Присъдата е за неимуществените вреди, нанесени от делото за сделките за антивирусния препарат "Тамифлу", съобщи news.lex.bg.

Припомняме, Божидар Нанев бе напълно оправдан преди 5 години. Обвиненията срещу него бяха, че в края на 2009 г. е сключил договор за доставка на лекарството срещу свински грип "Тамифлу" с фирма "Рош България", вместо да се възползва от офертата на Здравната служба на Великобритания.
Заради това решение са били настъпили вреди за около 2,4 млн. лева от разликата между двете офертни цени. Тогава Нанев обясни, че при обявена световна пандемия България е трябвало да осигури препарати за поне 1 млн. души от населението, а в страната имало около 100 000 опаковки, без да са предвидени пари за повече за текущата година.

Искът от 100 000 лева от Нанев срещу прокуратурата е напълно уважен от съдия Райна Мартинова от Софийския градски съд (СГС). Освен глобата, държавното обвинение трябва да заплати и 6646 лева за разноски за адвокатски хонорари.

news.bg/crime/bivsh-zdraven-mi

"Джи Пи Груп" реконструирали жп трасето край , където дерайлира влак

В периода от 23 юли до 23 ноември 2018 година строителната фирма "Джи Пи Груп" е извършила текущи ремонтни дейности на жп трасето край Своге, където на 11 декември тази година влакът от София за Варна дерайлира заради счупени релси. Това показва проверка на news.bg.

Във връзка с инцидента от началото на декември news.bg се свърза и отправи въпроси към Държавното предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

От отговора на и спрямо справка в интернет страницата на строителната фирма "Джи Пи Груп" става ясно, че на 23 юли 2018 година фирмата подписва договор за проект "Възстановяване на проектната скорост в междугарието Реброво-Своге, Път № 2 от км 24+589 до км 32+573, с дължина 7984 м".

Това бил първият железопътен обект на "Джи Пи Груп" и следвало да бъде изпълнен в два етапа за период от 4 календарни месеца - сиреч до 23 ноември 2018 година.

news.bg/society/dzhi-pi-grup-r

Откриха откраднатата статуя на Аполон в частен двор

Откриха откраднатата статуя на Аполон, която бе при чешмите с минерална вода срещу Централната баня в . Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на СДВР.

Статуята е намерена в двор близо до банята. Все още не е ясно дали тя е повредена по време на кражбата. Граждани сигнализирали за интересната находка.

Припомняме, бронзовата статуя на Аполон Медикус изчезна на 19 декември. Освен нея, липсваха и почти всички месингови чучури от чешмите на бившата минерална баня. Кражбата беше заснета от видеокамери.

Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад "Бански" през 2003 година. Тогава бяха направени 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус, вградено ефектно осветление, рампа за хора с увреждания и зелени площи. Това е цялостното пространствено художествено решение и реконструкцията триъгълната градинка.

news.bg/politics/otkriha-otkra

пак одобри поскъпване на природния газ

Цената на природния газ поскъпва с 3,51% от 1 януари 2019 г., съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На днешното заседание членовете на КЕВР приеха решение за новата цена на природния газ. То е в отговор на подаденото от ЕАД заявление за утвърждаване на цена за I-то тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

"Утвърдената от Комисията цена на природния газ за първото тримесечие е в размер на 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 3,51 % по-висока от цената за ІV-то тримесечие на 2018 г. В утвърдената цена на природния газ от 44,80 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 44,08 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка".

Обществената доставка е в размер на 0,59 лв./MWh. Тази компонента е за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото за покриване разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение в газохранилището .

news.bg/economics/kevr-pak-odo

Румен : Звездите на пагоните не спасяват от презрението на подчинените

"С особено удоволствие изпълнявам конституционните си правомощия да връча пагоните на висши офицери".
С тези думи президентът Румен Радев удостои с висши военни звания бригаден генерал Красимир Кънев, полк. Стайко Прокопиев и полк. Здравко Пехливанов на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция.

Президентът Радев е убеден, че благодарение на професионализма и компетентността на военнослужещите ще се усъвършенства взаимодействието между различните административни звена в щаба на отбраната.

"Сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на пагоните, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ", заяви Румен Радев.

Бригаден генерал Красимир Кънев вече е с чин генерал-майор и е назначен за началник на щаба на Военновъздушните сили. През 2007 г. той бе командир е на българския контингент на операциите на КФОР в Косово. От 2017 г. ген. Кънев бе директор на дирекция "Стратегическо планиране" в Министерството на отбраната.

news.bg/politics/rumen-radev-z

"Нова Македония": Румен печели политически дивиденти на гърба на

"Променя ли отношението си към споразумението между Македония и Гърция и Македония за новото име на страната?" Този въпрос задава македонското издание "Нова Македония".

Вестникът търси македонски политически анализатори, които да коментират скорошни изказвания на български политици, които са засегнали темата за името "Северна Македония" или други геополитически въпроси например общата ни история.

В центъра на обсъжданията е изказването на държавния глава Румен Радев пред "Дарик" от преди 3 дни, в което президентът заяви, че правителството бърза с действията си спрямо Македония. По думите му управляващите бързали да подпишат договора за добросъседство с Македония, без да говорят с гърците и без по въпроса да има постигнат вътрешен консенсус. Управляващите направили това "за слава". Радев заяви и че не е съгласен с името "Северна Македония".

Македонското издание тълкува, че изказването на Радев е объркващо, защото той преди това заявил на среща с колегата си Георге Иванов, че приема споразумението между и Македония. Ставало объркващо и предвид многократните изявления на премиера , че България одобрява договора.

news.bg/int-politics/nova-make

Дигиталната среда подпомага връзките между предметите в училище

Преди дни ви разказахме за модернизираното обучение по чужди езици в 18-то средно училище "Уилям Гладстон". Иновациите обаче не спират до тук.

Интерактивни задачи, дигитални дъски, 3D принтери, компютърно моделиране и изцяло обновени кабинети по физика, химия и биология са сред технологичното развитие на учебното заведение.

"За да се подготви един хубав, смислен, интердисциплинарен и интерактивен урок изисква отдаденост, посветеност, търпение и професионализъм на учителите", заяви директорът Вили Стойчева.

Дигиталните иновации обхващат паралелките от 1-ви до 12-и клас.

Математически елементи на географската карта е упражнителен урок, който се преподава от двама учители - по математика и география. В класната стая децата са разделени на отбори и работят заедно по групи. Процесът улеснява преподавателите при изпитването на учениците, защото се прави връзка с дигиталните екрани към главната дъска. Този метод позволява по-бърза проверка на знанията и предизвиква старание в учениците.

"Не е нужно да ставаш пред целия клас - нещо, от което на моменти доста деца биват стресирани и се притесняват", обясни преподавателят по география Лазар Павлов. Така учениците могат от място да решават задачи, свързани с експедиции и търсене на съкровища. Това, според него, работи изключително добре особено в прогимназиален етап.

Учениците разполагат с електронни учебници и такива, които се предоставят от училището. По-голяма част от учебното съдържание се застъпва за дейности по интереси като природни науки, технически и математически. Децата имат и тетрадки и учебници, но при този тип обучение не са необходими, смята Павлов.

Проектът "Твоят час" стартира през 2016 година, като средно по около 250 000 ученици годишно в страната са участвали в дейностите по интереси.

Математически задачи и изчисления на мащаби и дроби улесняват изучаването на елементите от географската карта. "Всеки един предмет има връзка с различни предмети. Идеята е учениците да разберат, израствайки, че няма нищо самостоятелно. Географията не се учи просто защото е само география, така и математиката. Всички тези предмети са в нашия живот", подчерта преподавателят.

news.bg/education/digitalnata-

С срещу , може да стигне депресията от 1931 г.

Президентът на Доналд Тръмп нападна американската централна банка като фондов пазар и вместо да помогне, наля масло в огъня на историческия спад. Тръмп заяви вчера, че ФЕД е "единственият проблем" на американската икономика, а министърът на финансите се опита да успокои инвеститорите, съобщава БиБиСи.

"Дау Джонс" падна с повече от 650 пункта и е на път за най-лошия си декември от 1931 г. и Голямата депресия, а японският Nikkei спадна с около 5%. Много финансови пазари в , и Северна са затворени във вторник за . В , индексът на падна с повече от 2% във вторник сутринта.

Вълненията идват на фона на частично затваряне на правителството, напрежението между САЩ и Китай и съобщение, че президентът е обсъдил оставката на председателя на ФЕД Джером Пауъл.

Тръмп непрекъснато се хвали за стръмното покачване на през първата година от президентството си, но се опита да отклони вината, след като пазарите достигнаха сериозен спад през 2018 година.

Министърът на финансите на САЩ Стивън предприе необичайна стъпка да призове главните изпълнителни директори на шестте най-големи банки в Америка в опит да успокои пазара.

В понеделник той призова най-добрите пазарни регулатори и служители от централната банка на САЩ да разсеят страховете за икономиката.

Мнучин е домакин на работната група на президента по финансови пазари, за да "обсъди усилията за координация за осигуряване на нормални пазарни операции". Комисията по ценните книжа и борси и Комисията за търговия на стокови фючърси са част от работната група.

news.bg/int-politics/s-tramp-s

Правят одит на летище

Одит на летище "София" разпореди министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен , съобщиха от транспортното министерство.

news.bg/politics/pravyat-odit-

Разбиха група фирми, печелили обществени поръчки за саниране, но укрили

Над 750 000 лв. и 120 златни турски монети са иззети от фирми, занимаващи се със строително-монтажни работи и саниране.

Това обяви заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг в съдебната палата. Повод за изявата е поредната операция на службите - неутрализиране на организирана престъпна група за данъчни престъпления в особено големи размери.

Групата е сформирана около фирми, които са се занимавали с обществени поръчки в строително-монтажната дейност и санирането. Те не са плащали данъци и не са се отчитали пред данъчните. Престъпната група е набирала лица с нисък социален статус, на името на които са учредявани търговски дружества, участвали са в обществени поръчки и са печелени.

Групата е действала от октомври месец 2017 до края 2018 г. Задържани са 5 лица, на четири от които са повдигнати обвинения.

news.bg/crime/razbiha-grupa-fi

В тримесечен срок плащаме глобата на за

Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на холдинга Петьо Иванов.

БЕХ ще плати глобата, наложена от ЕК за монополно положение. БЕХ е дружество-холдинг, то отчита приходи към бюджета, поясни Иванов как тази глоба няма окаже влияние върху бюджета на страната ни.

Шефът на БЕХ опроверга думите на лидера на БСП Корнелия , че не е искана приватизация на . "В деловодството на парламента е цялата кореспонденция. Част от предложенията са там. Документи има, нека (Нинова) се запознае и тогава да коментира", препоръча Иванов.

news.bg/politics/v-trimesechen

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.