60 млн. евро от Венецуела са преведени на сметката на български адвокат

В момента в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. Това заяви пред председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност в парламента Димитър Лазаров.

По-рано днес американският посланик Ерик , главният прокурор Сотир и председателят на ДАНС Димитър съобщиха за засечена голяма сума от Венецуела в българска банка, без да уточнят за коя банка става дума и каква е сумата.

„В момента в наличност са около 60 млн. евро, постъпили са в доверителна сметка на адвокат. Името не е споменато, не е необходимо. Не сме се интересували за името, защото разследването е в начален етап”, посочи Лазаров, като уточни, че адвокатът има и чуждо гражданство освен българското.

Той уточни, че банката, в която са преведени парите, е българска и е оказано съдействие от .

„От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ще установява какво е било движението на тези пари”, обясни .

offnews.bg/politika/60-mln-evr

Случаите на морбили у нас вече са 5, още 2 бебета са в риск

Пет са вече потвърдените случаи на в , обяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести. проф. Тодор Кантарджиев. Четири от тях са деца от района на Гоце Делчев.

"Не коментирам защо не е ваксинирано", каза специалистът, оповестявайки положителния резултат на тригодишното дете в сутрешния блок на Нова тв. Той подчерта, че здравните служители в засегнатия район са реагирали адекватно и навреме за занесли материалите за потвърждение в Националната референтна лаборатория.

offnews.bg/obshtestvo/sluchait

Избиха зъбите на жена, защото прилича на гей

Столичанка бе ударена с юмрук в лицето и ѝ бяха избити зъби, само за това, че прилича на гей. Историята бе разказана във от потърпевшата от насилието Галя , която е собственик на известни столични заведения.

Случаят е от тази неделя. Жената разхождала кучето си в района на хотел "Хемус" в центъра на столицата, когато мъж на около 40 години я загледал и я нарекъл "педал долен". Петкова отминала без да отговори нищо, но това не попречило на хомофоба след 5 минути да се върне и да я удали с юмрук в устата.

offnews.bg/obshtestvo/izbiha-z

Васил поема властта в

Васил Божков официално стана собственик на Левски. Това стана ясно от прессъобщение, изпратено до медиите от фирмата "Нове Холдинг".

Още в края на миналата година се носеше мълвата, че бизнесменът сменя Спас като собственик на 26-кратния шампион на . Днес всичко това бе официално потвърдено.

offnews.bg/futbol/vasil-bozhko

Хуан не изключва възможността за военна интервенция от страна на

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо изяви готовност да разреши военна интервенция от страна на САЩ, за да принуди досегашния държавен глава Николас да се оттегли, в интервю за AFP.

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", заяви той в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", заяви Гуайдо. "Тук във всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Изказването идва дни след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че не изключва използването на военна сила във Венецуела.

Опозиционният лидер Гуайдо се обяви за временен президент на държавата миналия месец и спечели подкрепа от САЩ и около 40 други държави, сред които 20 членки на .

offnews.bg/sviat/huan-guajdo-n

Задържаха група българи източвали банкомати на остров

Петима български граждани бяха арестувани за проникване в банкомати и събиране на лични данни на о-в Бали, предаде индонезийският Detik. Един българин все още е издирван от полицията.

Все още не е оповестена точната сума, която е била източена, но по първоначални данни става въпрос за над 780 млн. евро.

Четирима от задържаните са от , а петият е от . Извършителите таргетирали чуждестранни туристи, като това далеч не е първият случай на заловени за източване на лични данни нашенци в Бали.

Полицията е събирала доказателства под формата на свидетелски показания и видео кадри от района на банкоматите в продължение на няколко дена. На 3 февруари полицейският екип прави опит да задържи заподозрените, но те не се предават и започват да бягат. Единият от българите дори се блъска и разбива автомобила си на пътя, но въпреки това успява да се измъкне. Останалите петима обаче са задържани, а в техните домове са открити още веществени доказателства.

Придвижвайки се с взети под наем автомобили и с перуки на глава, извършителите инсталирали на избрани банкомати скимер устройство с камера, свързана с маршрутизатора и модема, които след това за записвали всички клиентски данни, включително и ПИН кода на картата. След това данните била прехвърляна на фалшив банкомат, в който пристигали парите на измамените клиенти.

Устройствата са били закупени онлайн, а фалшивите банкомати са били разположени в различни части на острова, на места като големи бензиностанции, магазини, оживени плажове и т.н.

offnews.bg/sviat/zadarzhaha-gr

Експериментът с безусловен базов доход във не е намалил безработицата

Експериментът с безусловния базов доход (ББД) във Финландия не постига желаните резултати. Предварителните резултати сочат, че хората са по-щастливи, но все така безработни, предаде BBC.

От януари 2017 г. до декември 2018 г. 2000 безработни финландци получаваха безусловен месечен доход в размер на 560 евро. Целта беше да се изследва дали гарантираната финансова сигурност и замяната на социални помощи с безусловен доход ще помогне на хората да намерят работа.

В експеримента участвали две групи - контролна група, която е получавала социални помощи, и групата, на която е бил осигурен ББД. Според доклада, който е сформиран на база резултатите от първата година от експеримента, получателите на ББД са работили средно само 0.5 дни повече. Получателите на ББД обаче имали усещането, че се чувстват по-щастливи и са подложени на по-малко стрес.

Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Пирко Матила оцени влиянието на базовия доход върху безработицата като "пренебрежителен". Главният икономист на експеримента Ото Каниайнен пък заяви, че резултатите не са изненадващи. "На икономистите от много време им е звестно, че финансовите стимули не работят по начина, по който някои хора очакват", допълва той.

Финландия беше първата европейска държава, която изпробва идеята за безусловен базов доход. Експериментът бе проведен от финландска държавна агенция, а участниците бяха произволно избрани 2000 граждани, които получаваха социални помощи за безработни, независимо дали полагаха усилия да търсят заетост.

offnews.bg/evropa/eksperimenta

След като ни смъмри : Спираме да продаваме български паспорти

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, предвижда проектът за промени на Закона за българското гражданство, който ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат още съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват: осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове; премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител; опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г.

Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини, посочват от правосъдното министерство.

offnews.bg/obshtestvo/sled-kat

Довогорът между и от Аахен дава поле за създаване на европейска

Франция и Германия подписаха днес нов договор за приятелство.

Това стана в западния германски град Аахен навръх 56-ата годишнина от сключването на Елисейския договор.

Подписаният днес нов договор за френско-германско сътрудничество е стъпка към създаването на европейска армия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БТА.

Двете страни "дават принос за създаването на европейска армия" с този текст, каза Меркел. По думите ѝ той ще допринесе и за изграждането "обща военна култура и обща оръжейна промишленост".

Канцлерът каза, че документът е необходим заради "нарастващия популизъм и национализъм".

"Седемдесет и четири години след Втората световна война - време, колкото един човешки живот - неща, които смятахме за очевидни сами по себе си, отново са поставяни под въпрос", заяви .

"Ето защо е необходимо наново да определим насоката на нашето сътрудничество", добави германският канцлер.

коментира, че "нашето приятелство между Франция и Германия, нашият общ проект и нашата амбиция за Европа са това, което наистина ни защитава, и това, което ни позволява наистина да възстановим контрола върху живота си и да изградим съдбата си."

offnews.bg/sviat/podpisan-dovo

Кошмар за

Кметът на беше водеща фигура на либералния лагер в Полша и трън в очите на десните популисти и националистите. Убийството му е последно предупреждение към Полша и ЕС, пише в коментара си за "Дойче веле" Бартош Дудек.

Това е черен ден в историята на Полша. Точно в Гданск, където започна мирният демонтаж на комунизма в . Точно по време на благотворителна акция, която трябваше да обедини хората за добро. Точно един политик, който ръководи съдбините на града от над 20 години и наскоро беше преизбран за пореден път. И точно в една страна, която с право се гордееше, че в нейната история почти е нямало цареубийства. Страна, в която единственото политическо убийство от този род беше убийството на президента Габриел Нарутович преди почти сто години. Това, което се случи сега в Полша, е кошмар!

Независимо от това, че убиецът има доказано криминално минало, а и очевидно е страдал от психично разстройство, неговото признание още на местопрестъплението не оставя никакво съмнение: това убийство беше политически мотивирано. И политическата отговорност носят тези, които в политиката залагат не на компромиса и диалога, а на разединението и на конфликта.

offnews.bg/dw/koshmar-za-polsh

продължава най-скандалния си търг - работи държавното жп, милионите прибира частна фирма

Вероятно най-скандалната обществена поръчка на БДЖ-Пътнически превози, обявена през февруари миналата година, продължава и в момента, въпреки че уж бе спряна, установи OFFNews.

След разследване на , което установи, че в случая се касае за класическа далавера - държавната жп фирма върши 80% от работата по заданието, а фактурите заминават към точно определена частна фирма, и последвалата проверка по случая на инспектората на транспортното министерство, въпросният търг бе прекратен от довчерашния управител на БДЖ-Пътнически превози Пламен Пешаров.

Само че обосновката на решението за спиране на обществената поръчка е толкова абсурдно, че всеки заинтересован да вземе парите (б. ред. - въпросната поръчка е с бюджет от малко над 4 милиона лева) трябва да е луд, за да не обжалва решението за спиране, чийто основен аргумент е, че "ще се отрази негативно на медийния образ на БДЖ".

offnews.bg/razsledvane/bdzh-pr

Въвеждат изрична забрана за шамарите на деца

Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца и криминализиране на домашното насилие предвижда проект на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.). Тя е публикувана за обществено обсъждане, след което ще бъде разгледана и гласувана от Министерския съвет.

Планираните мерки в 73-страничния документ, изготвен от работна група към Националния съвет за закрила на детето, са обособени в пет области: здраве и здравословен начин на живот; качествено образование за всички деца; семейна среда, алтернативна грижа и стандарт на живот; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време/детско всекидневие.

В него е заложено още въвеждане на патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г.

В документа не е посочено точно кога в рамките на периода ще бъде въведен домашният патронаж, но се уточнява, че предстои създаването на пътна карта.

offnews.bg/obshtestvo/vavezhda

Това е бизнесменът, поръчал да разорат дюните, за да не му пречат на гледката към морето

45-годишният бизнесмен Иван от е мъжът, който е поръчал да се разкопаят дюните в комплекс , съобщи сайтът Флагман.

Мъжът живее в ж.к.”Лазур” в Бургас, притежава фирма „Тарс Нончев ПРО” и продаваща авточасти за товарни автомобили. Той е собственикът на внушителната каравана, която е била паркирана в началото на лятото пред разораните дюни. Според къмпингари, Нончев многократно се оплаквал, че дюните му скривали морската панорама, посочва бургаската медия.

Според твърденията на двамата арестувани багеристи Манол Пазвантов и Васил Георгиев Нончев им платил 1000 лева и дал точни указания какво да направят, имало дори поставени колчета. Те изравнили пясъчните формирования, смятайки, че щом ги викат, всичко е законно.

Самият Иван Нончев обаче твърди, че изобщо не ги познава. Виждал ги за пръв път и никога през живота си не е говорил с тях. Разследването продължава.

И тримата са задържани за 24 часа, предстои да им се повдигнат обвинения, по които ги грози до 3 години затвор и глоба от 10 до 100 хил. лева.

offnews.bg/obshtestvo/tova-e-b

Дженерал електрик с интерес към

Има необходимост от нови атомни мощности не само в , но и в целия регион.

Това показва анализ на , заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БТА. По думите й изграждането на проекта АЕЦ "Белене" ще стане само при спазване на изискванията и условията на пазарните принципи - без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

В края на декември в Министерството на енергетиката е пристигнало писмо от американската компания "Дженерал електрик" за намерение да участва като потенциален инженер на проекта за АЕЦ "Белене" и доставчик на оборудване в турбинна зала, казва още Петкова. Тя уточнява, че предстои да се види дали този интерес е реален след финала на процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Досега са водени разговори с няколко инвеститора, сред тях най-голямата китайска държавна ядрена корпорация CNNC, Корейската хидро-атомна енергийна компания и френската "Фраматом", съобщи още министърът.

"Ако има интерес към възможността да бъде реализиран този проект със стратегически инвеститор, ще нотифицираме допълнително Европейската комисия (ЕК) за промяната в този инвестиционен проект. Причината е, че е одобрил инвестиционния проект през 2007 г., след това България се отказа да строи втора ядрена централа, а сега подновява проекта при променени обстоятелства, обясни министър Теменужка Петкова.

offnews.bg/ikonomika/dzheneral

Парламентът няма да заседава тайно за

вика в пленарна зала , - президента

Заседанието на парламента за изтребителите F-16 ще бъде открито.

Това е предложил председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов, обяви той преди старта на заседанието. Предложението му да няма тайно обсъждане е подкрепено на председателски съвет на .

Ние няма от какво да се крием, каза Цветанов. "Обществото трябва да знае къде ще се направи този инвестиционен разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет, обясни той.
С днешното решение ще можем действително да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко и съм убеден, че ще може и цената в офертата в момента да падне, каза още .

offnews.bg/politika/parlamenta

Депутатите отхвърлиха законопроекта на срещу двойния стандарт на храните

Парламентът отхвърли законопроекта за изменения в Закона за храните, който беше насочен срещу т. нар. "двойни стандарти" при храните.

Вносител на проектозакона е парламентарната група на БСП. Той беше отхвърлен с 102 гласа "за", 23 "против" и 81 "въздържал се".

Проектът предвиждаше да се въведе изискването за сертификат, с който да се удостоверява идентичността на продуктите. Нямаше да се разрешава пускането на пазара на храна, произведена извън територията на , без сертификат, издаден от официален контролен орган в държавата, където е произведена храната. Той щеше удостоверява, че продуктът е идентичен на този, който се търгува на нейна територия.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов заяви от трибуната на Народното събрание, че законопроектът на БСП е първа крачка в борбата срещу двойния стандарт в храните. "Не е тайна, че храните, които употребява българският гражданин, се различават по качества от същата храна, която употребяват останалите европейски граждани. Всичко това беше обект на обстойно изследване на МЗХГ. Това поставя българския потребител в една друга категория, а всички в тази зала сме съгласни, че българският потребител не е втора ръка", посочи Абазов.

offnews.bg/politika/deputatite

Хаотичен ? Днес е горчив ден за - реакциите след провала на

Днес е горчив ден за . Ние сме подготвени, но един хаотичен "Брекзит" представлява най-лошият от всички варианти за ЕС, но особено - за .

Това написа в германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц, след като британският парламент отхвърли сделката за Брекзит снощи.

Ирландското правителство ще ускори подготовката за "Брекзит" без сделка, след като британските депутати гласуваха да отхвърлят споразумението на Тереза Мей с , предава БНР. "За съжаление, резултатът увеличава риска от хаотичен "Брекзит". Следователно, правителството ще продължи ускоряването на подготовката за подобен резултат", се казва в изявлението от .

offnews.bg/sviat/haotichen-bre

70 лева дневна такса за колата от днес, ако няма на пътя

Хартиените стикери остават валидни, не трябва да се свалят от стъклото до изтичането на срока им

Шофьорите, които карат без винетки по републиканските пътища, плащат глоба от днес. Гратисният период изтече вчера.

Нарушителите ще имат възможност да заплатят компенсаторна такса и да продължат пътуването си в рамките на деня, като това ще ги спаси от акт за установяване на административно нарушение.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя. Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба - в брой или чрез картово разплащане. На граничните пунктове ще бъде възможно и плащане в брой, тъй като иначе автомобилът не може да напусне страната.

В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление и се налага глоба - за леките автомобили тя е 300 лева, а за камионите над 3,5 тона е 1800 лв.

offnews.bg/obshtestvo/70-leva-

Затварят най-голямата фабрика за сладолед на у нас

Фабриката за сладолед във на швейцарско-британската компания , собственост на Nestle и британската R&R, напуска . Без работа ще останат 72 души, считано от 1 март.

Марки на "Фронери" са BOSS, Magnum, Familia. Компанията преструктурира бизнеса си в България, което включва затваряне на фабриката във Варна, пише в официално съобщение на дружеството, цитирано от БНР и "Капитал".

“Ние сме твърдо решени да продължим да работим и да се развиваме на българския пазар. Но за да поддържаме растежа и да запазим конкурентоспособността си на местно равнище, трябва да преосмислим бъдещето на нашата фабрика във Варна", съобщават от компанията.

Обезщетенията на служителите ще надхвърлят законовия минимум, обещават оттам. На част от тях ще бъде предложено да останат да работят за "Фронери" в чужбина.

"Фронери България" ще продължи да има около 90 служители в страната и ще запази отделите си за маркетинг, продажби, търговски, финанси, човешки ресурси, логистика.

След затварянето на производството във Варна сладоледът за българския пазар ще се доставя от фабриката на Froneri в (), пише "Капитал", като цитира информация от дружеството.

Това не е първата мултинационална компания, която централизира в една държава от региона производството си. По подобен начин например затвори фабриката си за олио в Добрич и започна да внася от .

offnews.bg/ikonomika/zatvariat

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.