Супер станция на строят в

Tesla продължава да разширява мражата си от зарядни станции, като се планира и откриването на нови такива на Балканите. Все още има държави, в които станциите са малко на брой, но това съвсем скоро ще се промени, сподели в социалните мрежи Илон .

Мъск заяви също, че през 2019 г. мрежата ще обхване цяла . Милиардерът обеща, че собствениците на Tesla ще могат да пътуват без проблеми „от до и от до ”.

Предстои откриването на нови зарядни станции в и Турция. Ще бъде разширена и мрежата в целия Европейски съюз. Припомняме, че станцията в е част от коридора, който технологичната компания изгражда за връзка между Западна Европа с южната ни съседка. Supercharger коридорът започва от и ще минава през Славонски брод, , , и ще стига до .

Суперзарядната станция в Пловдив ще бъде и първата по рода си в страната. През изминалата година се предвиждаше тя да бъде изградена в близост до булевард "България".

trafficnews.bg/broker/super-st

Районират Синя зона в ! Цената ще расте, докато колите не намалеят

Синята зона в Пловдив ще бъде направена на райони, като в суперцентъра цената ще бъде по-висока, отколкото в периферията, съобщи кметът Иван Тотев пред TrafficNews.bg. Той каза, че цената на паркиране постоянно ще се вдига, докато не се изпълни целта – редуциране на колите, паркирали по улиците в центъра на града. Точно тук идва и алтернативата – Общината започва да строи многоетажни паркинги.

„Трябва да е ясно защо в Пловдив досега не е имало многоетажни паркинги. За да се вдигне подобно съоръжение, трябва да има бизнес модел, но когато няма култура за плащане, тези проекти са безсмислени. Това че на Запад те струват по 15 евро на вечер, не означава, че е приложимо тук. Ние в България не обичам да плащаме”, каза кметът Иван Тотев. Той даде пример с многоетажният паркинг на Панаира – на практика той е празен и никой не го ползва. Макар да се пресича една улица, има сигурност за автомобила и запазено място.

„Такива съоръжения трябва да се изградят, когато обществото е готово, според мен вече то узрява за това нещо и поради това започваме да строим такъв тип паркинги”, каза Тотев. Първият ще бъде в „Западен”, където вече има избран изпълнител, а след ще се направи този на улица „4 януари” върху бившия ТЕЛК. Той трябва да поема колите от центъра, където паркоместата ще стават все по-малко и по-скъпи. Идеята с многоетажният паркинг е да даде алтернатива и там да е по-евтино от Синя зона, която ще продължава да се вдига.

„От една страна ни е скъпо в Синя зона, но плащаме! Направихме я 1 лев – рев, след това 1,5 лева, 2 лева пак рев,а места никакви. Увеличихме абонамента за служебно място от 200 лева на 350 лева, никой не се отказа! Очевидно, че ние не сме стигнали до това ниво на цените, които да имат регулативен ефект”, каза кметът. Той обясни, че като се направи паркингът ще се въведе и зонирането в . Сега е сложно, защото ще трябва два номера за SMS. За това ще се поставят автомати, които ще обслужват двете зони.

„Синя зона ще е без таван на цената, когато се види, че има свободни места, ще спрем да вдигаме сумата, досега имаме три увеличения без никакъв ефект”, обобщи .

trafficnews.bg/traffic-tv/raio

Това ли е зимата в ? Изпращаме годината с есенни температури

Не беше много отдавна, когато на 31 декември имаше по метър сняг, а студовете трайно нахлуваха под тепетата в началото на декември. 2018-а година обаче я изпращаме с есенни температури. Днес живакът показваше 7 градуса, а слънцето бе пробило сутрешните мъгли.

Пловдивчанин ни изпрати снимки, които са много по присъщи за есента, отколкото за деня преди 1 януари.

Все пак зима ще има, от втори януари започва захлаждане и сняг, а след това и доста ниски температури.

trafficnews.bg/plovdiv/tova-li

Археолози разкриха уникален басейн в Голямата базилика

Епископската базилика не спря за изненадва с красотата и внушителния си градеж археолози и любители на тази наука и през сезон 2018. През юни ръководителят на разкопките Жени Танкова разказа пред Plovdiv Time, че е разкрит западният вход на базиликата откъм късноантичната сграда Ирини.

Голямото разкритие обаче дойде през септември, когато археолозите показаха изумително по своето майсторство на изработката и размерите съоръжение за вода. Фантастичният воден басейн е част от по-ранна сграда от 2-3 век, която се намира в централния кораб на Епископската базилика.

Дълга е 15 метра в посока изток-запад и широка 9.60 м в посока север-юг, разказа Жени Танкова. Тя припомни, че още при първите проучвания специалистите археолози са извели работна хипотеза за функцията на по-ранното помещение и сега със сондажите я потвърждават.

Смятаме, че това е съоръжение за вода – басейн, с един много масивен каменен кожух. Вероятно е направен, за да издържи напора на водата. Зидът е широк около два метра и отвътре е облицован с тухли. Подовото ниво също е тухлено. Този тухлен пояс в едната си част е с много масивна фугировка между тухлите. Изработката е впечатляваща. А на 70-80 см от горните запазени руини вече е и с хидрофобна обмазка. Това още веднъж ни навежда на мисълта, че съоръжението е свързано с вода, разказа Жени.

Този археологически сезон е изключително важен и с друго откритие на археолозите, защото успяха да проучат в дълбочина външното лице на абсидата на Епископската базилика.

Много е внушителен градежът и на самата абсида – широчината на зида е около 2 метра, а дълбочината 6 метра. Това са данни, които на базата на работата си през този сезон археолозите могат да обявят съвсем конкретно.

Фундирана е на дълбочина почти 3 метра. Попаднахме и на едни отстъпи – така наречените берми, които са правени с цел да е по-масивна конструкцията, която на си нагоре сградата. Всичко това още веднъж потвърждава мащабността й. Има следи по външното лице на абсидата и от контрафорси – тухлени колони, които допълнително укрепват сградата, разказа Жени Танкова.

През този сезон Танкова заедно с младите попълнения на Археологическия музей работи и по проучването на антична сграда с глинобитно подово ниво и стенна мазилка и помещение за древно производство в частен имот на ул. „П.Д.Петков“.

Такъв се намира почти навсякъде в центъра на града. Става дума за готското нашествие през 251 г. сл. Христа. Тогава градът е бил разграбен и опожарен. След това са възстановени някои от градежите. На този обект обаче не откриваме този опожарен пласт, което означава, че това огънят не е стигнал до тук, каза тогава Жени Танкова.

Археоложката имаше повод за радост и заради престижна награда - заедно с колегата й д-р Станислав Станев получиха първа награда от Международния конгрес по християнска археология заради представянето на Епископската базилика.

trafficnews.bg/plovdiv/arheolo

Дърво падна върху кооперация в центъра на

Огромно дърво се сгромоляса върху кооперация в центъра на Пловдив, на ул. "Хъшовска" зад водната палата.

Дървото е подпряло балконите и фасадата, като е срутило част от мазилката.

На мястото на инцидента има полиция и екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, които опитват да изтеглят внимателно дървото и да направят необходимата организация за сигурността на хората в района.

Дървото е видимо издъхнало и преминало санитарна сеч на короната. Тепърва предстои да станат ясни причините за инцидента, като към момента силните пориви на вятъра и вероятно засягане на кореновата система на дървото при ремонта на уличната и тротоарната мрежа в района, който все още не е завършил.

Само преди няколко седмици в района на големия ремонт имаше и друг инцидент. 11-метров бор се стовари върху оградата на къща на ул. "Георги Мамарчев" 16. Огромното дърво препречи цялата улица и като по чудо не удари пешеходец или преминаващ автомобил. Според собствениците на къщата, пред която е посаден бора - сем. Пенчеви, строителите са подрязали корените на дървото и това е причината да падне. Те вече са пуснали жалба в прокуратурата.

trafficnews.bg/temite-na-traff

Как да се сдобиеш с паркомясто в Пловдив и какъв е статутът на “частните паркинги“?

Участъци в централните части на вече са окупирани от автомобили дотолкова, че живущите в района не могат да паркират собствените си коли в периметър от километър на домовете им.

Примери в това естество са зоните около търговски център "Гранд", около Мол Марково тепе, около Второ районно управление, около Марица и Водната палата и т.н.

Някои създават т.н. "частни паркинги", които се оказва са на ръба на закона. Това ще рече, че има опция зоната пред определен блок да бъде обособена за живущите, ала на цената на платени 100% от местата по 20 лева месечно, какъвто е режимът за местодомуване на автомобил. В противен случай, нищо и никой не може да ви спре да паркирате в такива зони, без оглед табели, бутилки и други "изобретения" на пловдивския гений, които се опитват позиционно или психологически да пресекат опитите на случайни субекти да заемат място, което някой е заплюл като своя собственост.

Проблемите идват главно от факта, че половината улици в центъра на Пловдив са синя зона. За да избегнат такса от 2 лева на час, работещи, пазаруващи и гостуващи в района заемат свободните места пред жилищните блокове, ала това създава не малко проблеми за живущите.

В района зад ул. "Петко Д. Петков" и "Капитан Райчо", този сценарий е ежедневие и се превръща в повод за напрежение сред хората. Ще се разширяват ли сините зони и как живущите могат да "гарантират" спирането пред дома си, за коментар потърсихме районният кмет на "Централен" Георги Стаменов.

"По наредбите на Община Пловдив такива практики са разрешени само ако се заплаща 100% от тази територия, ако тя е общинска собственост. Там където има сигнали или сме се самосезирали че има такъв тип своеволни действия, се предприемат действия по премахване на огражденията и тези обществени места биват използвани от всички. Ако има желание от някой блок да наемат абсолютно всички места, възможно е те да бъдат отдадени на живущите в самия блок и да заплащат наем, изчислен по формулата брой места умножени по 20 лева такса. Тогава вместо 20 индивидуални скоби е възможно да се постави само една преграда", обясни Стаменов.

trafficnews.bg/temite-na-traff

Здравко : Пускаме – Асеновград и започваме новия лъч на Околовръстното

Проектът „Въча-Доспат“ и обща сграда за държавните служби, приоритет за Областна управа

Това ще е голям плюс и за хората, тъй като няма да има нужда да обикалят целия град, за да ходят от едно учреждение в друго. Отделно заплатите не са толкова високи, като служителите ще могат да се възползват и от жилищната част на комплекса. Това е начинът да задържим младите хора в администрацията. Идват студенти да се обучават, а аз няма с какво да ги задържа тук . Служители работят и живеят.

trafficnews.bg/temite-na-traff

Пловдивската гордост в мъжкия тенис записа най-успешния си сезон

Пловдивчанинът Димитър години наред постоянно и неотклонно следва своя път и своите цели в мелницата, наречена мъжки тенис. За да ди извоюва статута на втора ракета на след Григор и авторитета на основния боец на България в турнирите за . През изминалия сезон Мико направи решителна крачка напред и започна да печели победи в по-силните турнири и да запише рекордно класиране в световната ранглиста, което го поставя на отлични изходни позиции за първо участие на турнир от Големия шлем. Затова повече от заслужено Кузманов зае 4-то място в традиционната анкета за Спортист на Пловдив и получи уайлд кард за силния турнир на в през февруари – надпревара, в която вече е участвал и е оставил отлични впечатления. За тенисистите сезонът е ужасно дълъг и те нямат много време за празници. Мико в момента е в , където усилено се готви за новия сезон и именно там ще прекара Коледа.

Определено това бе най-добрата година за мен, прави равносметка Мико. Изключително щастлив съм и вътрешно удовлетворен от всичко, което съм постигнал. Осъществих целите, които си бяха поставил преди година – рекордно класиране – 251-во място, пет титли, успях да се опазя от контузии и да бъда здрав през цялата година, допълва той.

Определено ще запомни първата си титла на турнир за 25 000 долара в , , както и полуфинала на турнира от сериите в Буенос Айрес с награден фонд 50 000 долара. Всъщност Мико има 5 титли, от която една на турнир от 25 000 долара, два финала и полуфинал на 50-хиляден турнир, което представлява качествен скок в развитието му. Не съжалявам за нищо, не мога да искам нещо повече от тази година. Започнах сезона като 386-и в света, завършвам на 251-во място. Имам отличен баланс от 51 победи и 13 загуби на сингъл, на практика съм играл мач на всеки 3 дни средно. Няма как да не съм щастлив, признава Мико.

trafficnews.bg/sport/plovdivsk

Може ли да се спре презастрояването в Кючука и длъжни ли са инвеститорите да правят паркинги?

Един от най-големите проблеми в пловдивския район е презастрояването. През последните години на всяка възможна свободна площ в квартала изникна кооперация. По-голяма част от старите къщи бяха бутнати и на тяхно място се появиха нови блокове. Някои от комплексите са с големината на село и цялото това пренаселване направи „Южен“ най-големия квартал в .

Все още съседите не могат да си подават хляб и сол през терасите, но всичко това доведе до редица проблеми. Повечето хора идват с повече автомобили, а местата за паркиране стават все по-малко. Липсват и достатъчно детски площадки, не са достатъчно и местата в детските градини. На места има проблем и с битовите отпадъци. С други думи, кварталът трудно побира новодомците и започва да се разширява на всички посоки. Пловдивчани прогнозират, че скоро ще се слее с , а и с .

trafficnews.bg/broker/mozhe-li

Чиста планинска вода ще потече от чешмите в , правят 18-километрово трасе от Въча

„Уверен съм, че пловдивчани и жителите на областта ще имат чиста планинска вода в домовете си! Щом древните римляни са го направили, защо ние да се затрудним“,заяви областният управител Здравко Димитров пред TrafficNews.bg по повод един от най- дългоочакваните проекти на Пловдив . От години се говори за снабдяване с чиста планинска вода от каскада „Доспат – Въча”, като Областна управа пусна и обществена поръчка за извършване на предпроектни проучвания.

„Виждаме, че състоянието на питейната вода непрекъснато се влошава. Самото изпълнение не е толкова трудно, тъй като водата ще идва по гравитачен път. Отделно проектът е много олекотен - от 35 км сме го намалили на 18 км. Лично съм го минавал пеша цялото трасе с джипиес система, което показа, че тръбите ще минават по сервитута на сегашния напоителен канал“, каза губернаторът.

trafficnews.bg/temite-na-traff

Ремонтират улици в за 2,5 милиона лева

След новината за посещението на Негово Светейшество Папа в Раковски, премиерът Бойко и правителството одобриха трансфер в размер на 2,5 милиона лева за ремонти на общински пътища и на улична мрежа. Улиците, предвидени за асфалтиране, са "Странджа", "Пеньо Пенев", "Сергей Румянцев" и "Алеко Константинов" в Раковски, "Георги Раковски" в с. Стряма, "Иван Вазов", "Рила" и "Сребра" в с. Белозем.

"С подкрепата на правителството продължава изграждането и рехабилитацията на пътната инфраструктура в общината, а това е приоритет в управленската ми програма от началото на мандата. Предоставената безвъзмездна финансова помощ от кабинета на Бойко Борисов не е никак малка и ще можем да направим 8 нови улици. Благодарение на финансовата подкрепа на правителството и лично на премиера Бойко Борисов ще се обезпечи реализацията на необходимите ремонти на общински пътища и на улична мрежа. Моите лични благодарности заслужават и зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан и народният представител Младен Шишков", коментира министерското постановление кметът Павел Гуджеров.

trafficnews.bg/plovdiv-region/

Теснолинейката е дерайлирала край гара Юруково

Теснолинейката е дерайлирала край гара Юруково, научи TrafficNews.bg. Причината е паднала скала върху релсите по линията Якоруда-Белица

Движението в района е преустановено от 6:12 часа тази сутрин. Паднала е скална маса върху железния път и последвал удар на пътническия влак - в нея. След удара локомотивът е дерайлирал.

На място има аварийни екипи, които разчистват трасето, но все още не е ясно кога движението ще бъде пуснато.

До възстановяване на движението влаковете ще се движат в участъците Белица-Добринище и Септември-Якоруда. Направена е организация за трансбордиране на пътниците между Белица и Якоруда.

trafficnews.bg/bulgaria/tesnol

Три автомобила горяха в Кючука тази нощ

Няколко автомобила горяха снощи в Пловдив. Огънят е пламнал около 2.30 часа тази сутрин на ул. "Георги Кирков" в . На място са изпратени екипи на пожарната и Първо РУ.

Установено е, че напълно е изпепелен лек автомобил "Опел" на 63-годишен мъж, частично засегнати от огъня са паркирани в съседство "КИА" и друг "Опел".

Местопроизшествието е запазено, предприет е оглед. Причините и обстоятелствата около пожара се разследват в рамките на досъдебно производство.

trafficnews.bg/plovdiv-krimi/t

Лукс на достъпна цена! Доказана пловдивска компания вдига третия си жилищен комплекс

Разчупена архитектура, качествено и луксозно изпълнение, отлична локация – така може да се обобщи третият проект на новото строително подразделение на гиганта в превозите PIMK. Скоро се очаква да стартира строителството на новия комплекс на PIMK Build, който отново е в най-зеления район на – „Западен”.

Новата сграда е точно на гърба на тази, която се строи в момента на кръстовището на бул. „Пещерско шосе” с улица „Елин Пелин”. Основната сграда е П-образна, със собствен двор, а в нея ще има апартаменти с всякакво изложение и различна квадратура и големина.

Проектът е авангарден с разчупена архитектура и интересни дизайнерски решения. Едно от предимствата е, че комплексът не е високо строителство – на 6 етажа, като общият брой на входовете е три, всеки със собствен асансьор.

Инвеститорите отново решават един от големите проблеми - този с паркирането, като са предвидени паркоместа за всички апартаменти.

trafficnews.bg/broker/luks-dos

Нова ! Трети ден хиляди жители на и са без вода

Трети ден стотици домакинства в пловдивския квартал Кършияка и Гагарин са без вода. Според , причината е нова аварийна ситуация при планово изграждане на връзки от фирма изпълнител на обект. Проблемът засяга улиците "Благовест", „Борба", част от бул."България", "Пазарище" ,"Хан Телериг" и част от „Дунав“. Към момента няма посочен час кога ще бъде възстановено водоподаването в района.

„Вече трети ден сме без вода! Това е пълен абсурд, това може да продължи и до празниците“, коментира читателка на TrafficNews.bg, която живее на улица „Борба“.

trafficnews.bg/plovdiv-gradat/

Свързват основни пловдивски булеварди чрез удължаване на ключови пътни артерии

Бул. „Свобода” се свързва с „6 септември” и „Пещерско шосе”, бул. „Македония” стига до края на града

trafficnews.bg/plovdiv/svarzva

Обновяват продължението на основен пловдивски булевард

Общината подготвя за реконструкция и булевард „Дунав“

trafficnews.bg/plovdiv-gradat/

се готви за мащабни ремонти по Водния цикъл, реконструират и улици извън проекта

Над 30 млн. лева ще отидат за подмяна на мрежи и оправянето на улици

trafficnews.bg/plovdiv/plovdiv

Огромно признание! Пловдивски рефери свирят мач от групите на !

Георги Кабаков и Мартин Маргаритов с наряд за двубоя - в сряда

trafficnews.bg/sport-futbol/og

Бюджетът на ще е над 360 млн. лева, заплатите на чиновниците скачат с 12%

Няма да пипаме данъците, макар че разходите стават все по-големи, каза кметът

„Фонд работна заплата ще се вдигне с 12%, като служителите ще получат различно увеличение на заплатата според стажа и другите фактори”, обясни кметът Иван .

trafficnews.bg/plovdiv/byudzhe

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.