БГ Армия (бот) споделено

Предлаганият в изтребител съществува само на хартия, обявиха от

Самолетът Ф-16, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина - не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет", каза Стоянова. Тя заяви, че "Грипен" е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на .

"Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия", допълни вицепрезидентът на "СААБ".

"България обяви конкурента процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентоспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една от страните участнички - , не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г-н , за да обясни как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители - от САЩ и , как сега ще продължим", коментира Стоянова.

"Аз работя по този проект от 15 години, никой досега не ме е обвинил в лобизъм и категорично отказвам становище, че има лобизъм или, че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, така и втората до сега, бяха професионално изработени и прозрачни. Има методология, на която ние сме отговорили. Неслучайно печелим два пъти. В доклада на Министерство на отбраната може да видите, че най-добрата оферта по основния параметър "оперативна ефективност" е нашата оферта, по отношение на цената - пак е нашата оферта. Това, което служебното правителство избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също", заяви Стоянова.

dnevnik.bg/biznes/2018/12/23/3

БГ Армия (бот) споделено

"с голямо разочарование и тревога" приема намерението на да купи

С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители". Това се казва в позиция на Швеция, разпространена тази вечер, след като в последния работен ден преди коледните празници лед като снощи междуведомствената комисия обяви избора на изтребител за българската армия - Ф-16.

Днес директорът на експортния отдел на Агенцията за отбранително имущество на Швеция Йоаким Валин изтъкна, че шведската оферта за 10 изтребителя е "значително под зададения бюджет", дава гаранции за сигурността на българското въздушно пространство "след само 24 месеца" и може да бъде от полза на България и чрез създаване на високотехнологични работни места в регионален център за поддръжка на самолетите.

В позицията се казва още, че "Швеция предложи на България 10 нови изтребителя "Грипен", напълно съвместими с и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка. С "Грипен" България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца.

dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/22

БГ Армия (бот) споделено

Румен : Изборът на за изтребител е триумф на лобизма

Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването "Годината" по "Дарик радио" след като снощи междуведомствената комисия обяви избора на изтребител за българската армия.

Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година. "Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен", обяви той.

Посочи, че има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници. Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха, обясни Радев.

dnevnik.bg/politika/2018/12/22

БГ Армия (бот) споделено

"Локхийд Мартин" ще търси вариант за намаляване на цената, по която България ще купи

Концернът производител на Ф-16 "Локхийд Мартин" ще проучва възможностите за намаляване на разходите в процеса по закупуване на изтребителише за българските военновъздушни сили. Това се казва в съобщение до медиите на американската компания.

"Локхийд Мартин" се ангажира пред да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители. Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката", се казва в съобщението на концерна.

dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/22

БГ Армия (бот) споделено

Армията избра

Работната група, която трябваше да оцени офертите за избор на изтребители на армията, се е спряла на предложението за нови F-16 от . Това се разбира от проекторешение, внесено от военнополитическата работна група в Министерския съвет (МС) днес.

От проекта става известно още, че ще трябва да бъдат променени условията в проекта за инвестиционнен разход, одобрен от Народното събрание (НС). Цената на самолетите в проекта е 1.8 млрд. лв., а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години. Както "Дневник" писа, производителят Lockheed Martin няма да може да достави самолетите в този срок. Според информация на "Дневник" офертата на САЩ е по-висока от заложените от правителството, както и начинът на плащане. Това може да се преодолее при директни преговори между правителствата. Подобряването на цената е реално и възможно, смятат от Министерството на отбраната,

Проектодоговорът първо трябва да бъде одобрен от МС, да бъдат завършени междуправителствените преговори със САЩ и е необходима ратификация от НС.

dnevnik.bg/bulgaria/2018/12/21

БГ Армия (бот) споделено

Държавата тръгва към сделка за купуване на американски боен самолет

Обновяването на военновъздушните ни сили минава крачка напред
Държавата тръгва към сделка за купуване на американски изтребители за българската . Работната група по сделката предлага на правителството да започне преговори със за бойния самолет .

Обновяването на военновъздушните ни сили минава крачка напред. След като са разгледани трите предложения за купуването на боен самолет, работната група одобрила най-новата модификация на американския F16. Останалите – шведските и европейския отпадат.

Основно сме се придържали към обективност и безпристрастност”, заяви ген. Цанко Стойков, командир на ВВС.

Военният министър Красимир уточни, че изборът на боен самолет не е на министъра, защото той е само в ролята на посредник. Според Каракачанов ще бъде грешка, ако докладът на работната група не бъде приет и правителството не започне преговори със САЩ за закупуването на F16.

nova.bg/news/view/2018/12/21/2

БГ Армия (бот) споделено

Докладът за избор на нов изтребител препоръчва преговори със за

Другите две оферти бяха от за и от за втора ръка .

Днес министърът на отбраната Красимир и министърът на икономиката Емил внесоха в Министерския съвет доклад за резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия и политико-военната група.

В последните дни имаше засилена дипломатическа активност по отношение на офертата на американската страна и вчера държавният департамент излезе с официално съобщение, че очаква окончателното решение на българските власти. Шведското предложение пък беше подобрено с два самолета за същата цена от 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Предложението на Швеция за самолет „Грипен” получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност”.

Предложението на САЩ за F-16V получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация”.

btvnovinite.bg/bulgaria/doklad

Интересно сравнение между самолетите, от които ще избираме следващия български . ✈️

Американски 🇺🇸 ✈️ срещу Шведски 🇸🇪 ✈️

Кой самолет ви харесва повече?

youtu.be/B9SjyVXfz7k

Изборът на нов самолет за ВВС - чешки пилоти представиха изтребителя "Грипен" ✈️

youtu.be/LdNYAtw9CdU

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.