Манастирът дава името си на съседното село Рожен. През 1973 година е обявен за паметник на културата с национално значение за 📸 Божидар Чоторов ©️

На днешния ден през 1913 г. започва да се чества т. нар. 'ден на Тракия' по случай превземането на Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913). От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство.

Със своето високо образование, опит и мъдрост св. Евтимий Търновски (1375-1393) застава на Търновската патриаршеска катедра във време на най-тежки изпитания за , като става духовен водач и опора на българския народ и държава.

На снимката: Патриаршеската катедрала 'Св. Възнесение Господне' на хълма Царевец

📸 Мария Златева ©️

Кордопуловата къща, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754 година. Това е най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров.

Градският исторически музей в Мелник е сред Стоте национални туристически обекта на 📸 John Meckley ©️ Flickr

От 1968 г. Мелник е обявен за град-музей 📸 Недялко Присадников ©️

Паметникът е висок 33 метра и тежи ~ 45 тона. В Раднево има и църква ‘Св. Иван Рилски’. Изградена е с дарения през 1873 г., а днес православният храм е обявен за културно-историческо богатство.

Вихрен (2914 м.) е най-високият връх на Пирин. Това е вторият по височина връх в след Мусала (2925,4 м.) в Рила и третият на Балканския полуостров след Митикас (2917 м.) в Олимп, Гърция.

Родната къща на Никола Вапцаров – един от най-популярните български поети на XX век – е отворена като музей от 1952 г. Тогава се поставя и началото на музейното дело в Банско. Във фонда на къщата-музей има около 3000 експоната 📸 Стефка Василева ©️ Wikipedia

Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.