Седмицата в „Тоест“ (11–15 февруари)

Седмицата за четене: интервю с ген. Атанасов за „Скрипал – Гебрев“ и венесуелските петродолари; ремонт на ремонта на Изборния кодекс; партиите преди началото на кампанията за новия ЕП; Руи Морейра – непрофесионалният политик; абортите и несъществуваща традиция; за животните и хората в .

toest.bg/editorial-11-15-feb/

Ген. Атанас Атанасов: „Това не е първият опит за ликвидирането на Емилиян Гебрев“

Два скандала в България – връзката между аферата „Скрипал“ и опита за отравяне на оръжейния бос Емилиян Гебрев и изнесените милиони от Държавната петролна компания на Венесуела чрез българска банка – поставят отново и остро въпроса за българските специални служби, за тяхната ефективност и...

toest.bg/gen-atanas-atanasov-t

Александър Детев - „Изборният кодекс: ремонт на ремонта“

Новият изборен кодекс беше приет на второ четене в парламента. Сред промените, които депутатите гласуваха, е поетапно пълно въвеждане на машинно гласуване, драстично увеличаване на прага за валидност на преференциалния вот и задължаване на ЦИК да приеме пътна карта за въвеждане на дистанционно електронно гласуване... права

toest.bg/izborniyat-kodeks-rem

Емилия Милчева - „Евроизбори 2019, или бал без маски“

В третия мандат властта тежи, харизмата е изчерпана, избирателите – нервни, опозицията – изгладняла. Затова най-трудно на предстоящите избори за евродепутати в края на май ще бъде на предизвестявания от социолози и политолози победител. ГЕРБ. съюз

toest.bg/evroizbori-2019-bal-b

Йовко Ламбрев - „Руи Морейра – непрофесионалният политик“

Руи Морейра е първият независим кандидат, избран в по-голям западноевропейски град с подкрепата на граждани от целия политически спектър. Листата, с която спечелва местните избори, е наречена O Nosso Partido é o Porto („Нашата партия е Порто“) и това някак успява да не звучи популистки от неговата уста.

toest.bg/rui-moreira/

Светла Енчева - „Абортиране на несъществуваща традиция“

Възможно е духът на забраната на аборта, който вече е излязъл от бутилката, да не обхване цялото общество и да не приеме законов израз. Но повечето хора са податливи на манипулации и не им прави впечатление, когато миналото им се преработва. Някоя сутрин можем да се събудим и... права

toest.bg/abortirane-na-nesusht

Нева Мичева - „Огледалце, огледалце“

Щом в привързаността на животните няма суета, подлост или презрение, „значи“ има истина, честност и харесване, основано на някакви наши специални качества, които останалите хора в обременеността си не виждат... Животното става огледало, което лесно може да отрази каквото искаш.

toest.bg/ogledaltse-ogledaltse

Седмицата в „Тоест“ (4–8 февруари)

Разговор с председателя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев; кой се страхува от Цветан Василев; бюджетът на София, измерен в тикви; емиграцията, МВнР и фалшивите сензации; 🎧 нов епизод на подкаста: за кризата във Венесуела и лунната Нова година; правната страна по темата за безпилотните автомобили; интервю със създателите на „Аракел“.

toest.bg/editorial-4-8-feb-201

Емилия Милчева - Кой се страхува от Цветан Василев

Изглежда здравословно за преходната ни демокрация, че в държавата има хора, които вярват, че бившият мажоритарен собственик на фалиралата през 2014 г. КТБ Цветан Василев може да произведе трус с показанията си пред български съд. Тези хора наистина смятат, че Василев – човекът, заради когото услужливо бездействаха институциите на държавата... Пеевски

toest.bg/koy-se-strahuva-ot-ts

Калин Калпакчиев: „Атаката срещу Лозан Панов е атака срещу Върховния съд“

Венелина Попова разговаря с председателя на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев за това как функционира съдебната система в България в условията на засилващ се авторитаризъм, за опасността от приемане на репресивно законодателство и за опитите на властта и задкулисието да подчини...

toest.bg/kalin-kalpakchiev-ata

Димитър Механджиев - Бюджетът на София, измерен в тикви

Преди седмица в Столичния общински съвет беше приет бюджетът на София, възлизащ на над 1,75 млрд. лв., с увеличение от над 200 млн. лв. спрямо предходната година. Беше подкрепен с 40 гласа от управляващото мнозинство заедно с част от Реформаторския блок, ВМРО и Атака.

toest.bg/byudzhetut-na-sofia-i

Александър Детев - Емиграцията, МВнР и фалшивите сензации

„Българите в чужбина са над 2,4 милиона“, „400 хиляди повече емигранти за 7 години“, „416 хиляди българи в Германия, 350 хиляди в Турция“, „Най-много са българите в Германия – над 400 хиляди“.

Това бяха само част от заглавията на водещи медии през изминалата седмица...

toest.bg/emigratsiyata-mvnr-i-

Нов епизод от нашия „Паралели и меридиани“: Този път той е посветен на ситуацията във Венесуела. Потърсихме гледната точка на Естефания Мелендес, венесуелка, която живее в България от десет години. И като отзвук от рожденния ни ден и във връзка с азиатските корени на нашата редакторка Ан Фам, Александър Детев разговаря с нея за „Тоест“ и лунната Нова година.

toest.bg/podcast/parallels-mer

Анастас Пунев - Има ли пилот в безпилотните автомобили?

Вече живеем в бъдещето, когато не е съвсем ясно кой и как ще отговаря за пътните инциденти. Безпилотните автомобили пораждат обяснима технологична еуфория, но правото е призвано да канализира тази еуфория навреме, преди да се е изродила в най-обикновена антиутопия.

toest.bg/ima-li-pilot-v-bezpil

Нева Мичева - Заради онова, което се нарича удоволствие: Разговор със създателите на комикса „Аракел“

Освен с ексцентричен сюжет и превъзходно изпълнение, двата (засега) албума от поредицата „Аракел“ се отличават с това, че всеки от тях е рисуван от шестима: Петър Станимиров, Димитър Стоянов – Димò, Евгений Йорданов, Румен Чаушев и братята Пенко и Сотир Гелеви. Художниците от сдружението „Проектът Дъга“...

toest.bg/arakel-interview/

Седмицата в „Тоест“ (28 януари - 1 февруари)

ЧРД, „Тоест“ + годишен отчет; Доналд Туск за демократичните ценности; антиправителствените протести в Сърбия; как властта удави туризма в Черно море; „Ало, Банов съм“ ≠ „Чао, Банов“; за сломената опозиция в Камерун, Камбоджа и Бахрейн; Нин Кън в ; „Безкрайната градина“ на Галин Стоев; 🎧 лекцията на проф. Инна Пелева за Радичков.

toest.bg/editorial-28-jan-01-f

Първи рожден ден

Вчера „Тоест“ навърши една година. Повод да си честитим имаме всички – тези, които подбирахме темите, списвахме и редактирахме материалите, тези, които ни подкрепяха с даренията си, и тези които ни четяха, споделяха в социалните мрежи, подкрепяха ни с добри думи в техните среди. Заедно стигнахме дотук!

toest.bg/purvi-rozhden-den/

Доналд Туск: „Да се вслушваме в Касандрите, но да избираме лидери като Одисей“

На 16 декември 2018 г. Туск е отличен с почетна докторска титла по политически науки от Техническия университет в Дортмунд. На същата дата университетът отбелязва 50 години от основаването си. По-долу поместваме без съкращения церемониалната лекция, произнесена от председателя Туск по случай юбилея на университета (в превод на Иглика Иванова).

toest.bg/donald-tusk-dortmund/

Иглика Иванова - : „Има нещо гнило в Сърбия“

И днес хиляди отново ще изпълнят улиците на Белград и други градове в Сърбия в поредните протестни шествия срещу управляващата коалиция и политиката, водена от президента на страната Александър Вучич. Огромни маси хора, върху които анестезията на дирижираните от властта медии и фалшивата политическа реторика не оказва ефект права

toest.bg/poceloje-ima-neshto-g

Емилия Милчева - „Как властта удави туризма в Черно море“

Една голяма стена се издигаше пред пясъчната ивица и морето. Ако човек застане до нея, чува грохота на вълните от другата страна, сякаш е допрял ухо до гигантска раковина. „Хайде – подвикна продавачът на билети и му подаде билета за плажа, – дойде ти редът. Имаш половин час.“ Той въздъхна и стъпи на пясъка...

toest.bg/kak-vlastta-udavi-tur

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.