Седмицата в „Тоест“ (15–19 април)

Седмицата за четене и гледане: Иванчева и българското правосъдие; енергетиката: Гинки или стратегически инвеститори; 🎥 Костов и невъзможната дискусия за Прехода; обзор на пожара в „Нотр Дам“; анализ на приключващия мандат на ЕП; за бежанския лагер „Мория“ на о. Лесбос; и бунтът на думите.

toest.bg/editorial-15-19-april

Венелина Попова - „Иванчева на кладата на българското правосъдие“

Не знам други страни, освен може би само Папуа Нова Гвинея, където в ХХI век горят жени на клада, защото са магьосници. Но дори да се върнем в годините на най-мрачното Средновековие, едва ли и тогава хората са вярвали, че хилядите жени, хвърлени от Светата инквизиция в пламъците на кладите, са били вещици.

toest.bg/ivancheva-na-kladata-

Емилия Милчева - „Енергетиката: Гинки или стратегически инвеститори“

Предстоящите тази година европейски и местни избори и скандалите около публични фигури и държавния инструментариум за борба с корупцията засенчиха големия въпрос: кои ще са двамата нови инвеститори в българската енергетика. Ако се намерят такива.

Държавата търси стратегически инвеститор, за да бъде построена АЕЦ „Белене“.

toest.bg/energetikata-ginki-il

Владислав Севов & Лина Кривошиева - „Невъзможната дискусия за Прехода“

🎥 Само седмица след представянето на книгата на Иван „Свидетелства за прехода“ издателите обявиха, че ще печатат по спешност нов тираж. Запитахме се дали това не е носталгия за рационалност в българската политика? Отговорите в нашия видеорепортаж от Пловдив.

toest.bg/nevuzmozhnata-diskusi

Йоанна Елми - „Парижката Света Богородица: Уроците в трагедията“

В понеделник, 15 април, очите на света бяха приковани върху Ил дьо ла Сите – острова на р. Сена, където горя катедралата Парижката Света Богородица. Част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, катедралата е неразривно свързана с френската столица и нейната история и е един от най-старите символи на града. наследство

toest.bg/parizhkata-sveta-bogo

Иглика Иванова - „ЕП, випуск 2014–2019: Рапорт даден, рапорт приет“

Тази седмица анализираме приключващия мандат на последния Европейски парламент и в частност българското присъствие в него. Ако за вас е от значение кои са били най-активните български евродепутати или най-послушните, или как са гласували по някои ключови теми в своя мандат, прочетете...

toest.bg/ep-vipusk-2014-2019/

Десислава Микова - Бежанският лагер „Мория“: В търсене на спасение от спасението

Тази седмица нов автор прави своя дебют в „Тоест“. Това е Десислава Микова с репортаж от „Мория“ – най-големия бежански лагер, разположен на гръцкия остров Лесбос. За ситуацията там свидетелстват лично тя и нейните себеседници – доброволци в лагера, както и техните снимки. права

toest.bg/moria-v-tursene-na-sp

Нева Мичева - „Бунт на думи“

Къде умират ненаписаните думи е темата на рубриката „Говори с Нева“ тази седмица. Ако и вие сте имали колебания дали да напишете нещо, но не сте събрали кураж, поредният отговор на Нева Мичева на читателско писмо може би е и за вас.

toest.bg/bunt-na-dumi/

Седмицата в „Тоест“ (8–12 април)

Седмицата за четене и слушане: балансът в обществения дебат; политиката като „пунта мара“; Иван Костов свидетелства за прехода; 🎧 нов епизод на подкаста – с Георги Тошев; договорките и демаркационните линии в ЕС; Темида в потайните стаички; за Белуно и Дино Будзати.

toest.bg/editorial-8-12-april/

Позволяваме си да призовем за премисляне на акта на даряване за медия като нашата. Не го правете, ако очаквате от „Тоест“ да бъде единствено рупор на вътрешния ви глас и мненията ни да съвпадат изцяло. Ние се събрахме да правим журналистика, а не пропаганда. Да дискутираме, не да скандираме. Да размишляваме, не да повтаряме готови тези или наложени отговори. Затова позволете понякога да се разминаваме.

toest.bg/balansut-v-obshtestve

Венелина Попова - Политиката като „пунта мара“

Не стигат обаче само доброто образование, владеенето на езици и познаването на други култури. Необходима е почтеност и кураж. Куражът на европейци като Лаура Кьовеши, които ще се борят за доверието на избирателите не заради келепира да са във властта. А за да променят отровната среда в системата, която сега убива или стъпква всичко почтено.

toest.bg/politikata-kato-punta

Емилия Милчева - „Иван Костов свидетелства за прехода“

България изпрати политика Иван Костов с хули, вторачена в спасителя цар, но посрещна автора на „Свидетелства за прехода“ със ставане на крака и ръкопляскания в залата на Военния клуб в София тази седмица. Опашката от хора, дошли да го чуят, стигаше до ул. „Раковски“.

toest.bg/ivan-kostov-svidetels

В новия епизод на нашия подкаст „Паралели и меридиани“ събеседник на Александър Детев е журналистът Георги Тошев. Двамата се опитват да разгледат темата за Прехода през очите на българите в чужбина. И разбира се, не може да не стане въпрос и за потенциала на разпръснатите по целия свят българи, и за това как се промениха диаспората и емиграцията напоследък.

toest.bg/podcast/parallels-mer

Иглика Иванова - „Търкалящите се трупи в Европейския парламент“

Тази седмица ви предлагаме нов текст, разказващ за взаимоотношенията между държавите в органите на ЕС. За възможните допирни точки при търсене на консенсус, за „договорките“ при гласуванията и за „демаркационните линии“ между различните сечения в Съюза.

toest.bg/turkalyashtite-se-tru

Нева Мичева - „С надеждата за Доломити. Дъждовен пътепис от родния край на Дино Будзати“

Белуно е в областта Венето (където, надолу към морето, е и Венеция) и в местното произношение името на писателя е Буцати. На него е кръстена дълга улица, неудобна за пешеходци...

toest.bg/dolomites-belluno-din

Румби де Киро - Корупционните службогонци от пл. „Независимост“

Докато това, което имаме за държавни първенци, сменя ролите си на нападнати и нападатели в „Апартаментгейт“, феодализмът в съдебната власт настъпва. Династията на незасегнатите от правосъдие и просвета корумпета възсяда високи кариерни постове. И сякаш имаме за правосъден министър последовател на школата на циниците.

toest.bg/koruptsionnite-sluzhb

Седмицата в „Тоест“ (1–5 април)

Видими резултати от ; интервю с Радан Кънев; нова рубрика: Проектът „Европа“ за предстоящите европейски избори; да сметнем данъците си; политическата атака срещу „Пловдив 2019“; Facebook, живите и мъртвите; „Говори с Нева“ за критикуването и понасянето на критика; нов текст в поредицата „Китай отвътре“.

toest.bg/editorial-1-5-april/

Емилия Милчева - „ГЕРБ върху горещ тенекиен покрив“

Ако не усещате на какво мирише държавата, ще ви кажа. Мирише на пот. Потят се по високите етажи, не само на шестия, не само в сауната на върха на покрива, който е тераса. Държавата е притихнала. След четири оставки и една молба за отпуск Бойко Борисов препоръча на всички замесени в имотния скандал да излязат в дъъълга почивка, докато ги проверяват...

toest.bg/gerb-vurhu-goresht-te

Коалиция „Демократична България“, която включва „Да, България“, ДСБ и „Зелените“, посочи Радан Кънев за водач на листата си за европейските избори в края на май. По този повод Венелина Попова разговаря със заместник-председателя на ДСБ за Европейския съюз, либерално-консервативния дебат и взаимоотношенията в коалицията.

toest.bg/da-se-otselee-kato-ko

Йоанна Елми и Иглика Иванова - „Изборите, след които Европа няма да е същата“

Какво е бъдещето на Европейския съюз? На този въпрос ще отговорят европейците следващия месец, когато във всички държави – членки на ЕС, ще се проведат избори за Европейски парламент. Българите ще гласуваме на 26 май, като за нас това ще са трети поред евроизбори за 12 години от присъединяването ни към Съюза...

toest.bg/izborite-sled-koito-e

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.