Седмицата в „Тоест“ (10–14 юни)

Седмицата за четене: нови посегателства над журналистиката; Г. Лозанов за медиите и конкурсите за директори на БНТ и БНР; партийните субсидии; децата и реалността; протестите в Албания; последен репортаж от Лесбос; важността и ползите от кръводаряването.

toest.bg/editorial-10-14-june/

Венелина Попова - „Доц. Георги Лозанов: Медиите в момента не са реален бизнес, а все повече разменна монета в други игри“

... в общественото , а отчасти и в , журналистите имат по-голямо основание да оказват съпротива и да бъдат коректив на своите шефове. В частната медия се приема, че собственикът (законът в това отношение не защитава работниците) може да налага своята воля.

toest.bg/georgi-lozanov-interv

Емилия Милчева - „Парите и политиката“

В Германия, преди да се приемат настоящите финансови правила за партиите, дебатът се води близо 20 години. Как да се финансират политическите в , не е тема, която да приключи след няколкоседмични ожесточени словесни престрелки с решение на парламентарното мнозинство.

Но изглежда, че точно това ще се случи.

toest.bg/parite-i-politikata/

Зорница Христова - „Ограда от света“

Чуждото страдание, запечатано в снимките от фотографските агенции, също съдържа урок – човешкото щастие е крехко, светът не свършва зад твоята ограда, опитай се да не бъдеш от тези, които нараняват. Това е базисен урок по емпатия във време, когато е старомодно училището да учи на добро и зло.

toest.bg/ograda-ot-sveta/

Александър Детев - „Албания в сянката на корупцията и наркотрафика“

Енвер Ходжа управлява Албания 44 години. [...] От държавите от бившия Източен блок последна се освобождава от комунистическия режим през 1992...

toest.bg/albania-v-syankata-na

Десислава Микова - „Лесбос: Смъртта по пътя към Европа“

„Дори гледайки мъртъв човек, продължаваме да мислим за него с етикети – нелегален имигрант, бежанец, удавник, сириец. Философията на фашизма слиза чак до това ниво – да смяташ, че нечия смърт е маловажна и няма значение“...

toest.bg/lesbos-smartta-po-pat

Люба Гъркова - „14 юни – Световен ден на кръводарителя“

450 милилитра. Не е много, нали? Тялото възстановява това количество за по-малко от 24 часа. Но дарявайки едва 450 мл кръв, можете да спасите живот.

toest.bg/14-june-world-blood-d

Седмицата в „Тоест“ (3–7 юни)

Седмицата в „Тоест“: „пакетна сделка“ за изтребителите, ДДС и новия главен прокурор; Илиян Василев за срещата на Радев с Путин; Борисов като народен трибун; интервю с Евгений Кънев; анализ на средните заплати по общини; протестите в Прага; ; изложбата „Фотоевидънс“; 70 години от „1984“; 30 години от клането на „Тиенанмън“.

toest.bg/editorial-3-7-june/

Емилия Милчева - „Пакетна сделка"

Какво обвързва сделката за американските изтребители, предложението за диференцирани ставки по ДДС и старта на процедурата за избор на нов главен прокурор? Те всички минават през договорки между политическите сили, което означава, че ще се търгуват, вероятно в пакет. А щом ще се търгуват, едни ще спечелят, други ще изгубят.

toest.bg/paketna-sdelka/

Илиян Василев: „Ще съмне и без специални отношения с руската газова компания“

За изтребители и енергетика говори президентът Радев в Санкт Петербург, където се срещна с руския държавен глава Владимир Путин. По този повод прочетете интервюто на Венелина Попова с дипломата и енергиен експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

toest.bg/iliyan-vasilev-interv

Венелина Попова - „Борисов в ролята на народен трибун“

Аферим, машала, ашколсун, Борисов! Може да го кажеш на български: „Много добре“, „похвално“, „браво“, ама експресията не е същата. С новия законопроект за партийна субсидия от един лев лидерът на ГЕРБ отново влезе в ролята си на народен трибун, който раздава справедливост.

И с един удар постигна няколко цели.

toest.bg/borisov-kato-naroden-

Евгений Кънев: „Трябва да ни свързва общата представа за бъдещето, не за миналото“

Докато светът се вълнува от теми и въпроси, свързани с изкуствения интелект, влиянието на технологичните гиганти, трансформацията на икономиката, заплахата от технологичното превъзходство на Китай и справянето с климатичните промени, у нас сякаш времето е спряло, твърди Йоанна Елми. За технологиите като предизвикателство и възможност, за отмирането на националните държави, за новия капитализъм и дали е възможно след 50 години, нас, българите, да ни свързва обща представа за бъдещето вместо за миналото – прочетете в интервюто ѝ с икономиста Евгений Кънев.

toest.bg/evgeni-kanev-intervie

Явор Алексиев - „Какво ни казват заплатите по общини“

Данните за нивото на заплащане в 265-те общини на страната по принцип не се публикуват от НСИ, поради което дебатът за регионалните различия в заплатите често приключва на областно ниво. Това води до някои изкривявания на представата за нивото на заплащане в регионите...

toest.bg/kakvo-ni-kazvat-zapla

Иглика Иванова - „В пак е пролет“

Po bitvě je každý generálem, или „След битката всеки е генерал“, казват чехите. Всъщност и според поговорката, и според конкретната ситуация самопровъзгласилият се за „генерал“, който заслужава да бъде окичен с лаврови венци, или най-малкото да стане следващия министър-председател на , няма да е само един.

toest.bg/v-praga-pak-e-prolet/

Люба Гъркова - „70 години от „1984“

На днешния ден преди точно 70 години в Англия излиза книгата на Джордж Оруел „1984“. Болезнената актуалност на антиутопичния текст е стряскаща и днес. По този повод Люба Гъркова се свърза и разговаря с първия и най-известен преводач на книгата на български език – Лидия Божилова-Аройо.

toest.bg/70-godini-ot-1984/

Атанас Шиников - „Осакатени самоличности“

Изложбата „Фотоевидънс“ е част от фестивала „Фотофабрика“ и е посветена на социалната неправда. Атанас Шиников преразказва усещанията, които фотографиите са провокирали у него, в материала си „Осакатени самоличности“, съдържащ кадри, предоставени от организаторите на изложбата.

toest.bg/fotoevidence-sofia/

Нева Мичева - „И лицето, и опакото“

Всичко, което се боиш, че не се е получило, може и да не се е получило. Нищо чудно да си несъвършена простосмъртна, на която няма да кръстят улица или астероид и чиито най-добри намерения ще постелят път, по който никой не минава. Но не сме ли всички такива от космическа гледна точка? И какво от това?

toest.bg/i-litseto-i-opakoto/

Това се случи на 35 май

В нощта на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г. на площад „Тиенанмън“ в Пекин нахлуват танкове, бронетранспортьори и въоръжени войници със задачата да прекратят продължаващите почти два месеца граждански демонстрации на недоволство от политическото статукво. По заповед на ръководители от Китайската комунистическа партия армията убива част от протестиращите и успешно прогонва останалите.

toest.bg/tova-se-sluchi-na-35-

Седмицата в „Тоест“ (27–31 май)

Седмицата в „Тоест“: случаи на посегателство над свободната журналистика; как ще изглежда новият ЕП; Атила Биро за ситуацията в Румъния; 🎧 подкаст: Австрия след аферата „Ибиса“ и изборите; два анализа на евроизборите в България; правилната употреба на имейла; за децата и книгите.

toest.bg/editorial-27-31-may/

Йоанна Елми - „Европейски избори 2019: Краят на началото“

„Най-страшното мина“ или „Много шум за нищо“. Това си помислиха много европейци в неделя вечер, когато стана ясно, че популисткият прилив не се е превърнал в цунами, но за сметка на това Европа е залята от зелена вълна. Множество анализатори побързаха да обявят победа за едни или други ценности. Ала изводите от европейските избори са значително по-умерени и по-сложни, част от голяма картина, която задава повече въпроси, отколкото дава отговори.

toest.bg/evropeyski-izbori-201

Покажи повече
Kazvam.com

Kazvam.com е българска социална мрежа, която ползва сървъра Mastodon и е част (инстанция) от федерацията от сървъри, които са независими, но напълно съвместими и свързани по между си.

Създавай потребителски акаунт в Kazvam.com вие ще можете да пишете на спокойствие вашите тутове (публикации) и така да се изразявате свободно не само в нашата мрежа, ами и във всички останали сървъри, които са свързани с нас.

Kazvam.com

Mastodon е безплатен сървър с отворен код за социални мрежи.

Като децентрализирана алтернатива на комерсиалните платформи, той позволява избягването на риска от монополизация на твоята комуникация от единични компании.

Изберете си сървър, на който се доверявате, и ще можете да контактувате с всички останали.

Всеки може да пусне свой собствен Mastodon сървър и лесно да вземе участие в социалната мрежа.